С флашмоб пред паметника на Кирил и Методий и шествие Хуманитарната гимназия даде началото на честванията на славянските първоучители

Музикални таланти и деца в неравностойно положение изсвириха заедно днес химна на Кирил и Методий пред паметника на светите братя по специално направен за тях аранжимент от композитора Румен Бояджиев. Първото им съвместно изпълнение на площад „11 май“ даде начало на тържественото честване на празника на славянските първоучители.

Флашмобът започна след удара на камбаните от храм „Св.св. Кирил и Методий“. За реализацията му Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ събира деца от центровете за настаняване от семеен тип „Детска къща“ и „Майка Тереза“ и таланти от НУМТИ „Добри Петков“, хор „Детска китка“ и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. „Върви, народе възродени“ бе изпълнен от оркестър с ксилофон, цигулки, виолончело, флейта и обой, дирижиран от студента Иван Русев. Репетирали близо три месеца по проект „Сцена на мечтите“, финансиран от Национален фонд „Култура“, чиято цел е да приобщи деца от институции.

Към флашмоба се присъединиха ученици от Хуманитарната гимназия с бели, зелени и червени балони, както и Градският духов оркестър под диригентството на Николай Гешев.

За 172-ри път се възвръщаме към историческите корени на празника на буквите, отбелязаха водещите на тържественото честване, което по традиция се дава от гимназията, наследник на Пловдивското класно епархийско училище. Припомняйки, че на 11 май 1851 г. е поставена националната традиция да се отбелязва тържествено Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, учениците, начело с иконата на просветителите и знамето, поеха по централните улици на града.

„През годините тук осъзнах колко важна част от духовния свят на човек е училището. Горда съм, че уча в гимназия с велика история, трябва да я съхраняваме и да помним делото на предците си“, сподели зрелостничката Марина Андреева. Тя завършва паралелка с руски език и е амбицирана да учи история и археология.

12-класничката Емилия Пънева, която се обучава в паралелка с френски, е категорична, че трябва да пазим чистотата на българския език. Самата тя се стараела да не използва чуждиците, навлезли в ежедневната реч.