От започналите преди четири години 101 първокурсници, успешно завършват едва 56 бакалаври

Шестима бакалаври и магистри отличници дипломира утре Химическият факултет на Пловдивския университет. На тържествена церемония утре шапки ще хвърлят 56 бакалаври и 30 магистри.

„Абсолвентите тази година са с 21 по-малко в сравнение с миналата, като негативната тенденция ще се запази в национален мащаб и в следващите години, коментира деканът доц. Веселин Кметов.

За опасния спад в броя на студентите по природни науки се пише и говори много, допълва той и припомня, че в тази връзка МОН обсъжда освобождаване от такси за обучение в неатрактивните, но важни професии, сред които са и петте предлагани във факултета химични специалности.

„На химията разчитаме за нови лекарства, препарати за растителна защита, нови материали, технологии и решения за опазване и съхранение на околната среда и безопасността на храните. Европейската комисия обяви 2019-а за година на Периодичната система на химичните елементи. Всичко около нас, а и самите ние сме „сглобени“ от атомите от тази периодична система, но все повече се нуждаем от отговорни специалисти, които да могат да контролират „химичните сглобки, категоричен е деканът.

От започналите обучение преди четири години 101 първокурсници, дипломи ще получат едва 56. Първенците на випуска са две студентки с равен успех „Отличен” 5.97. Ани Иванчева и Мая Иванова завършват специалност „Анализ и контрол“. На двете се пада честта да прочетат Галилеевата клетва.

Поздравления към абсолвентите ще поднесат представители на бизнеса.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.