Агрономическият факултет на АУ отбеляза патронния си празник навръх Димитровден, преименуваха залата по хербология на името на проф. Надежда Фетваджиева

IMG_8122

Дървена конструкция за ронене на царевица, хидрограф, който мери влажността на въздуха и ножици за стригане на животни попълниха музейната сбирка на Агрономическия факултет на Аграрния университет. Най-голямата структура във висшето училище, която обучава 180 първокурсници, носи името на „Св. Димитър Солунски” и днес отбеляза своя патронен празник. По този повод бе разширена и сбирката с експонати, които новопостъпилите студенти донесоха от различните краища на страната, откъдето са родом. Сред тях са ютия с въглища, рог за вода, кошници и манерки, чекрък. Първокурсниците изровили от бабините ракли даже цървули и престилки от началото на миналия век, които ще заемат място сред останалите уникати в сбирката „Земята и човека”.

IMG_8093

 

Навръх Димитровден бе преименувана и залата по хербология. Занапред тя ще носи името на проф. Надежда Фетваджиева, която е основоположник на съвременната хербология в България. По-голяма част от научните й трудове са свързани с актуални въпроси относно състава и динамиката на плевелите и борбата с тях при най-важните за страната култури.

IMG_8033

Седем са катедрите във факултета – Ботаника и агрометеорология, Генетика и селекция, Земеделие и хербология, Животновъдни науки, Растениевъдство, Агрохимия и почвознание, Физиология на растенията и биохимия. В подземието на Агрономическия факултет се намира уникален хербариум, който пази 150 000 образци. Той е вторият по големина след този на БАН и съдържа нови за страната родове и видове, като всички са открити от изследователи от катедрата по ботаника. Първите пловдивски хербарни образци са събрани през есента на 1948 година. Сред тях е първият екземпляр на Лилиум родопеум или Родопски крем. Най-старото растение е от 1810 година.

През 2010 година старите дървени шкафове са сменени с нова архивна стелажна система по проект за изграждане на Национален център за върхови научни постижения в областта на биоразнообразието и екосистемните изследвания.