Ученици от Стамболийски сурвакаха председателя на НС Цвета Караянчева

Посланик Херо Мустафа посрещна 12 ученици от село Караджово в посолството днес. Момичетата от клуба по фолклор на етносите наричаха за здраве и раздаваха баница с късмети по повод Василица. 14 януари е почитан от ромската общност като начало на Новата година. „Нашите високопоставени гости, тези прекрасни деца от училище „Васил Левски“ са тук, за да споделят с нас някои ромски традиции, както и своите надежди и желания за щастлив живот и един по-добър свят“, каза посланик Мустафа и се хвана на хоро.

“Верни приятели. Приятел в нужда се познава“ бе късметът, изтеглен от Херо Мустафа. Част от другите късмети, които се паднаха на служители от посолството, бяха: “Да вършиш добро е най-истинското щастие, което може да изпита човешкото сърце”, “Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости”, „Приятелството е като чая – трябва да бъде силно и не много сладко“, „Когато е очевидно, че мечтите ти са недостижими, не сменяй мечтите си, а подхода си“, „Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце“ , „Всяка усмивка добавя 10 години към живота ти“.

Късметите бяха подготвени от Мая Здравкова – ръководител на клуба по ромски фолклор, и бяха написани на български и на английски език. Всеки късмет имаше наричане, като бяха ползвани български и китайски поговорки и мисли на български и световни автори – Елин Пелин, Петър Дънов, Бърнард Шоу, Жан- Жак Русо, Ралф Уолдо Емерсон. В посолството бе и един от първите участници в тази инициатива на „Амалипе“, която стартира през 2009  – Бойчо Кочев. За първи път той се озовава в дипломатическа мисия като ученик в 5 клас, а сега в нова роля – на образователен медиатор.

Ученици от ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски пък отправиха поздрав за Банго Васил в Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна малките гости, които представиха кукерската традиция, фолклорен танц, изпълнение на тарамбуки и мажоретна композиция. Караянчева им пожела да са здрави, ученолюбиви и търпеливи.

“Вие  знаете колко е важно да сме образовани, да можем успешно да се реализираме и да постигаме набелязаните цели”, обърна се тя към учениците.