Ученици от Стамболийски сурвакаха председателя на НС Цвета Караянчева

Посланик Херо Мустафа посрещна 12 ученици от село Караджово в посолството днес. Момичетата от клуба по фолклор на етносите наричаха за здраве и раздаваха баница с късмети по повод Василица. 14 януари е почитан от ромската общност като начало на Новата година. „Нашите високопоставени гости, тези прекрасни деца от училище „Васил Левски“ са тук, за да споделят с нас някои ромски традиции, както и своите надежди и желания за щастлив живот и един по-добър свят“, каза посланик Мустафа и се хвана на хоро.

“Верни приятели. Приятел в нужда се познава“ бе късметът, изтеглен от Херо Мустафа. Част от другите късмети, които се паднаха на служители от посолството, бяха: “Да вършиш добро е най-истинското щастие, което може да изпита човешкото сърце”, “Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости”, „Приятелството е като чая – трябва да бъде силно и не много сладко“, „Когато е очевидно, че мечтите ти са недостижими, не сменяй мечтите си, а подхода си“, „Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце“ , „Всяка усмивка добавя 10 години към живота ти“.

Късметите бяха подготвени от Мая Здравкова – ръководител на клуба по ромски фолклор, и бяха написани на български и на английски език. Всеки късмет имаше наричане, като бяха ползвани български и китайски поговорки и мисли на български и световни автори – Елин Пелин, Петър Дънов, Бърнард Шоу, Жан- Жак Русо, Ралф Уолдо Емерсон. В посолството бе и един от първите участници в тази инициатива на „Амалипе“, която стартира през 2009  – Бойчо Кочев. За първи път той се озовава в дипломатическа мисия като ученик в 5 клас, а сега в нова роля – на образователен медиатор.

Ученици от ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски пък отправиха поздрав за Банго Васил в Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна малките гости, които представиха кукерската традиция, фолклорен танц, изпълнение на тарамбуки и мажоретна композиция. Караянчева им пожела да са здрави, ученолюбиви и търпеливи.

“Вие  знаете колко е важно да сме образовани, да можем успешно да се реализираме и да постигаме набелязаните цели”, обърна се тя към учениците.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.