Братята българо-нирегийци Майкъл и Дейвид от ОУ „Васил Левски” пяха „Вода”, децата от ОУ „Граф Игнатиево” майсториха на сцената кукли от кратунки и битови покривки

Как мотовилка може да стане двигател, верига да се превърне в перка, а подгряващи свещи да изпълняват функциите на ракети във военен хеликоптер показаха ученици от Професионалната гимназия по транспорт. Членовете на клуба за изработка на скулптури от стари автомобилни части събраха десетки фенове, които питаха за цената, за да се сдобият с уникалните творения, показани на представителната изява на клубовете по проект „Твоят час” в Аграрния университет. Училищата от областта демонстрираха изработеното и наученото на събитието, организирано от Регионалното управление на образованието. В продължение на цяла година 20 ученици от Автото дават нов живот на употребявани авточасти. “Както при всяко изкуството, и тук си има специфики, но най-важна е креативността”, казва преподавателят по производствена практика и ръководител на клуба Борис Толев, който измисля моделите и с негова помощ момчетата ги изпълняват. Под сръчните им ръце гайките се превръщат в жираф, а лагери и сачми добиват формата на бухал. Докато за повечето от нас старите куки за теглене на въже не служат за нищо, от тях младежите са направили изящна фигура на влюбени. Космическият кораб измайсторили от вискосъединител, а горивният филтър станал основа за локомотив. Частите момчетата събирали по време на практиката си по автосервизите. Боен камион, поставки за химикали, наподобяващи мечета, оръдие и изтребител от „Междузвездни войни” можеха да се видят още на щанда на училището.

ОУ „Васил Левски“ в село Караджово показа бижута и арт композиции от природни материали, изработени от клубовете „Шарена магия“ и „От мен за теб“. СУ „Черноризец Храбър“ се представи с проекти на календари и други приложни материали по графичен дизайн. Плетива на една и на две куки бяха подредили малки майсторки от ОУ „Христо Ботев“ в село Ръжево Конаре. Плетенето развива сръчността и силата на пръстите и китките, концентрацията и координацията око-ръка, успокоява и релаксира, обясниха момичетата от 4 и 5 клас, които посещават извънкласното занимание.

Автентични български народни носии са издирили  зрелостници от СУ „Христо Ботев“ в Лъки. 12-класничката Магдалена Стоянова показа празнична носия от село Манастир, носена от прабаба Румяна, а съученикът й Теодор Башев – мъжка носия от Старо село, която е принадлежала на дядо Атанас. Антерия, риза, препаска, тестимел, шарени чорапи и терлици оформяха носията от село Дряново, издирена от Катерина Комендарева.

Елица Гигова и малките таланти от СУ “Патриарх Евтимий” пред щанда си.

Кукерски маски и проекти на сценични костюми подредиха моделиери от СУ „Найден Геров“. Учениците от арт клубовете на художничката Елица Гигова в СУ ”Патриарх Евтимий” впечатлиха посетителите с витражи, везани покривки, рисуван текстил и керамика. ОУ „Климент Охридски“ в  Хисаря показа рисувана керамика, а ученическият вестник „Многознайко“ разказа новините от ОУ „Петър Бонев“ в Перущица.

Началото на сценичните изяви, на които учениците от областта представиха репертоара си от изминалата година, започна с появата на Гергана Райчева от клуб „Весели ноти”. Третокласничката от СУ „Христо Г. Данов“ омагьоса публиката с изпълнението на народната песен „Проводи ме, мамо!“. Актьорско майсторство демонстрираха учениците от ОУ „Граф Игнатиев“, които създадоха пред очите на публиката кукли от кратунки и битови покривки, които танцуваха мъжко хоро. Впечатляващо беше изпълнението на китка популярни народни песни от Родопския и Пиринския край на талантите от СУ „Любен Каравелов“  с ръководител Виолета Щерева. С поп песни и „Шопска задявка” на сцената блеснаха певците и танцьорите на пловдивското СУ „Свети Свети Кирил и Методий“. Танца „Тракийчета“ публиката видя в изпълнение на четвъртокласниците от СУ „Константин Величков“.

Братята българо-нигерийци Майкъл и Дейвид Кахон „Евровизия“ бяха част от ученическата формация, която изпълни хита „Вода“. Двамата са участници в музикално студио „Детски свят“ на ОУ „Васил Левски“, а в залата ги аплодираше сестра им Ребека, която до миналата година учила заедно с тях, но вече е 8-класничка в СУ „Климент Охридски”.

На сцената в аулата на Аграрния университет излязоха и деца с обучителни затруднения от НУ „Климент Охридски“ в село Войсил. С помощта на началния учител Соня Трифонова те представиха под формата на приказка-игра своето математическо пътешествие в цифри и убедиха присъстващите, че математиката може да бъде вълнуващо и забавно приключение. Светлана Лесинска от ОУ „Кочо Честеменски“ разказа за работатата си с шестима ученици от група с обучителни затруднения „Аз знам повече“ по английски език в 6. клас, за да се почувстват те спокойни и да влизат и излизат от часовете ѝ с усмивка.

Финалът на заключителната проява бе авторска интерпретация на Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ“ на ученици от ЕГ „Пловдив“.

Соня Трифонова със своите ученици от Войсил.