Освен за почерка, учениците от ПГ по хранителни технологии и техника трябва да се постараят за съдържанието и оформлението, които също ще бъдат оценявани

Да напишат и изпратят хартиено писмо до човека, който ги вдъхновява в училище. Това е предизвикателството, отправено към учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника по повод 23 януари – Деня на ръкописното писмо. Миналата година гимназистите писаха до директора инж. Людмила Ганчева.

Призивът към тях е да се включат в конкурса за писмо, в което да споделят мисли за своето училище. Писмата на всеки ученик или паралелка ще бъдат събирани в поставена специално за случая пощенска кутия в централното фоайе на първия етаж на школската сграда. Освен красив почерк, ще бъдат оценявани съдържанието и оформлението. Крайният срок за изпращане на писмата е 19 януари.

Награди ще бъдат връчени в три категории: за краснопис, най-емоционално писмо и най-добро графично оформление. Предвидени са ваучери на стойност 100 лева за верига книжарници.

Инициатор на Деня на ръкописното писмо е Асоциацията на производителите на принадлежности за писане. Датата е избрана в чест на рождението на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е поставил подписа си под Декларацията на независимостта.

Въпреки „помощта“ на клавиатурите, експерти съветват децата да бъдат оставени да пишат на ръка поне в началния курс, защото тогава мозъкът им и много по-активен. Използването на лист и химикал дава повече “инструменти” за запечатване на спомените. Според учените писането на ръка създава много повече активност в сензомоторните части на мозъка. А физическият акт при писане на ръка автоматично извежда написаната информацията като най-важна.