И кандидат-първолаците на тест за училище

Image_4301300_308

Познаването на хардуер и софтуер е заложено в новите програми за 6-годишните малчугани, които в момента се обсъждат на ниво детски градини и региони, както и сред експертите в академичната общност. Изискването, което на пръв поглед изглежда шокиращо, е включено в направление “Конструктивно-технически и битови дейности” на проекто-програмите за децата в подготвителна група.

“Няма нищо сложно, освен името, има се превид дали детето може да играе на електронна игра,  знае ли кое копче от клавиатурата за каква операция да натисне”, обясни експертът по предучилищно образование от Регионалния инспекторат Добринка Кузмова на среща с директори на детски градини от областта. Аудиторията веднага реагира, че няма достатъчно компютри, но се оказа, че и най-малката забавачка разполага поне с един. Кузмова уточни, че това са програми за 10 години напред, съобразени със стандарта на изхода на четвърта група.

Езикови умения, слушане и разбиране на текст и способност да определят основните признаци и връзки между явленията. Това включва пък тестът за училищна зрелост, през който ще преминават бъдещите първолаци в края на подготвителната група. Нововъведението ще бъде подписано от просветния министър до Нова година, а първите, които трябва да се справят с него, са сегашните 6-годишни. Тестът е устен. Има разработен и компютърен вариант, при който децата избират съответната картинка на екрана, която съответства на “да” или “не”.

Това е осъвременен вариант на стария тест за училищна готовност, който дава превес на езиковата компетентност. Преди да постъпят в училище децата получават сертификат, че са готови за класната стая, който е задължителен за записването им като първокласници.

Като проблем на обучението в забавачките Кузмова посочи предучилищните трупи в школата, които работят едновременно с 5 и 6-годишни. Допълнителен проблем създавали и децата със семеен език, различен от българския, които трудно разбирали и изпълнявали поставените им задания.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Точно така! Според мен 6-годишните трябва да знаят закона на Ом насън, да програмират дигитални и аналогови схеми по 10 часа в училище и в къщи.Така няма да имат време “да натискат” копчето на компютъра и да се зомбират от малки. От 7 -годишна възраст трябва да подлагат на съмнение Теорията на относителността и да измислят методи за засичане на гравитационни вълни.
    А пък ако има съмнения за координацията в движенията на малчуганите – традиционният метод май беше спорт. Казват, че изграждал и характер, а май има и социален аспект.

Коментарите са затворени.