banner_nosht

Фреш кафене и дегустация на уникални сортове организира за Нощта на учените Института за зеленчукови култури „Марица”.

Знаете ли, че доматите, картофите и пиперът са прекрасен дар от маите и инките, отглеждани в района на Централна и Южна Америка. И трите култури се характеризират с невероятно разнообразие от форми, цветове и най-вече с изключителни хранителни качества. Тези и други любопитни факти ще научат посетителите на FRESH кафенето на 29 септември, когато ще се проведе събитието. На популярен за публиката език специалистите ще разкажат подробности за семейство Картофови (Solanaceae), което обхваща икономически важни видове, използвани за храна (домати, картофи, пипер и паладжан), за медицински цели (беладона, татул, бленика), както и такива с декоративна цел (петунии, физалис).

В конферентна зала на ИЗК „Марица” от 18 часа е предвидена среща със стипендианти на ЕК. Темата на разговора е: „Как спечелих стипендия и какво надградих чрез нея към моя професионален опит”. След това участниците в събитието ще могат да се включат във викторина и да дегуститарт зеленчуци – сортове на института.

От 20.30 до 21.30 часа в лабораторията по агрохимия са предвидени химически експерименти и конкурс за детска рисунка.

За девета поредна година Медицинският университет също се  включва в Европейската Нощ на учените, която традиционно се организира последния петък на месец септември. Тази година програмата е двудневна и започва на 28 септември с отборна състезателна игра. Шест тима – 3 с български и 3 с чуждестранни студенти, ще трябва да открият девет пункта в района на университета, където да отговорят на загадки, като се стремят да пристигнат първи на финала, за да спечелят голямата награда.

Програмата на втория ден – 29 септември, ще започне с дебат на тема „Qua Vadis, Homo Sapiens?” между отборите на д-р Новаков и д-р Тополов. Следва благотворителен кулинарен базар, в който преподаватели и студенти ще предложат солени и сладки изкушения, като събраните средства ще бъдат дарени на Госпъл хора и на Групата на непалските танцьорки към университета. Предвидена е сцена за изява на талантливи студенти на МУ-Пловдив.

Гостите на „Нощ на учените“ ще могат да разгледат антропологична експозиция на лицеви възстановки и палеопатология.