Екипът на France 24 провери как ПГ по хранителни технологии и техника харчи европейските средства, изненада се от броя реализирани проекти

Френски журналисти гостуваха на пловдивски 11-класник, който се обучава по дуалната система. Екип на France 24 посети дома и влезе в учебните часове на Ангел Карагьозов от специалност „Топлотехника“ в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Момчето е от 11 е клас – първата дуална паралелка в училището.

Как медията се озовава именно в ПГХТТ?

Миналата година делегация от Европейската комисия идва на посещение в училището, в резултат на което следва подробна публикация със снимки от визитата в сайта на институцията. Новината попада в полезрението на френската медия, която е впечатлена от информацията и решава да направи репортаж. Свързали се с директора Людмила Ганчева, за да уговорят посещението. И поискали да гостуват у семейството на ученик в дуална форма. Ангел сам изявил желание медията да влезе в неговия дом, а той и родителите му дали интервютата на английски.

Днес журналистите се срещнали с наставника на Ангел от фирмата, в която момчето води практическото си обучение. За тяхна изненада Иван Андонов се оказал бивш възпитаник на гимназията, който вече е успешно реализиран и напътства ученици в реална работна среда. Разговаряли с представител на бизнеса – инж. Николай Чалъков от фирма за хладилна и климатична техника. Той също е кадър на гимназията, осигуряващ професионален стаж на ученици и партньор на училището. Влезли и в часовете на 11 е.

Журналистите били любопитни да узнаят как пловдивската гимназия харчи европейските средства. Останали, меко казано, изненадани от видяното и от броя реализирани проекти.

„Разгледаха обновените работилници и лаборатории, STEM центъра, библиотеката и ученическото радио. Обяснихме, че дуалните ни паралелки вече са 6 и че работим по проект „Подкрепа на дуалната система“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, поясниха зам.-директорите Любка Славова и Мария Попова, които съпровождали гостите.

На поканата за среща се отзовал и заместник-кметът „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов, който говорил за модернизацията на пловдивското общинско образование и дигитализацията на учебния процес.