Посланикът на Франция Жоел Мейер и генералният мениджър на „Латекоер-България“ Патрик Бернар посетиха днес пловдивския филиал на Техническия университет, където се срещнаха с директора доц. Никола Шакев. Той и двамата му заместници запознаха гостите с изучаваните специалности и работата по европейски проекти и програми.

„Вашият университет е изключително важен за инвеститорите в региона на Пловдив, тъй като подготвя професионални кадри, които могат да се влеят във разрастващата се икономическа зона. Имате и чудесни езикови гимназии, в които се изучава френски език. Тези образователни традиции са от изключително значение за френските инвеститори, като имате предвид, че все повече наши компании проявяват интерес към Пловдив“, каза Н.Пр. Жоел Мейер.

Генералният мениджър на „Латекоер -България“ Патрик Бернар припомни, че амбицията на компанията е да развие завода в Пловдив до европейски център за операции, за което има нужда от висококвалифицирани инженерни кадри.

„Ако искаме да гледаме напред в бъдещето и да се разрастваме, трябва да инвестираме в професионално обучение. Тук разчитаме на помощ от Техническия университет в Пловдив“ – заяви Патрик Бернар. И припомни, че по заявка на компанията беше разкрита дуалната паралелка със специалност „ Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, в която от тази година се обучават 26 деца. За следващата учебна година от „Латекоер“ ще заявят разкриване на още една такава паралелка, като надеждите на компанията са завършващите да продължат образованието си в специалност „Авиационна техника и технологии“.

Доц. Никола Шакев увери гостите, че висшето учебно заведение ще продължи да подкрепя подобни инициативи и че разчита на успешното партньорство с бизнеса от региона и има готовност за съвместни проекти, както в сферата на образованието, така и на научните изследвания и новите технологии.

Гостите разгледаха част от лабораториите в университета. За посланик Мейер и Патрик Бернар беше особено вълнуващо да посетят III-ти учебен корпус, където до 1948 г. се е помещавал Френският девически колеж „Свети Йосиф“. Те се запознаха с историята на сградата, която днес е изцяло реновирана по европейски проект и е превърната в модерен лабораторен комплекс. За тях бе любопитно да чуят и историята за първия у нас полет с балон, осъществен в Пловдив от Йожен Годар през 1892г. по време на Първото българско изложение.