6-класничката Таня Костова от ОУ „Димитър Талев” и Людмила Вълкова от МГ спечелиха първо място в индивидуалната надпревара на викторината за Освобождението

Зрелостниците на Френската гимназия и сборен отбор на ученици от 5 до 7 клас на СУ “Паисий Хилендарски” се оказаха най-знаещи по история. Или поне що се отнася до въпроси, свързани с Освобождението на Пловдив и България. Това показват резултатите от ученическата онлайн викторина, организирана от Математическата гимназия, НБ „Иван Вазов” и Регионалното управление на образованието.

В нея се включиха ученици от 5 до 12 клас на 8 училища от областта. Регистрираните предварително 49 участници се състезаваха индивидуално и отборно.

За победители в индивидуалната надпревара бяха обявени шестокласничката от ОУ „Димитър Талев” Таня Костова, а при гимназистите – Людмила Вълкова от Математическата гимназия.

Наградите за призьорите са софтуерни продукти на стойност 400 лева, грамоти, луксозен календар на Христо Ботев, както и две книги – изданието на Регионален исторически музей за Освобождението и “50-те песни и стихове, които ни правят българи”.

Състезанието се проведе по едно и също време за всички на 1 март. Индивидуалните участници имаха точно 20 минути, за да се справят с 30 въпроса от различна степен на трудност. Същото време за работа имаха и отборите, които търсиха пълни и точни отговори на пет задачи.

„Учениците са много ентусиазирани да показват знания чрез технологиите. Предстои да организираме подобна викторина и за Априлското въстание, в която се надяваме да се включат още повече участници”, каза експертът по история в РУО Асен Василев.