Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан мина по червен килим за церемонията по откриване на отличителните знаци върху фасадата на училището

DSCF8954

Френската гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ вече е член на  Световния образователен лейбъл. Плакет с отличителните знаци бе поставен на фасадата на училището днес от френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът бе приветстван от подредените в шпалир гимназисти при централния вход на гимназията, мина по червения килим и призна, че страшно харесва българската традиция на послещане с хляб и сол.

Над 30 000 ученици от 90 държави по целия свят са част от световния лейбъл. Отличието се присъжда от Агенцията за преподаване на френски език в чужбина, която е към Министреството на външните работи на Франция и носи институционална признателност.

“Лейбълът гарантира разпознаваемост в нарастващата конкуренция”, обърна се на френски към гостите от посолството директорът гимназията Мариела Николова и добави, че признанието е резултат на двегодишни усилия. Това включва оценката на материалната база, библиотечният фонд, качество на преподаване и постижения на учениците.

“Наградата е световно признание за качеството на обучението по и на френски език”, уточни посланик дьо Кабан, който през цялото време говори на български език. След френските гимназии в София, Варна, Бургас, Стара Загора и Благоевград, пловдивската е шестото българско училище, което става част от световния лейбъл.

“Адмирации на предишните поколения и на сегашните учители и ученици за усилията. Френската гимназия в Пловдив бе първата, която посетих през ноември 2013 година, когато дойдох в България и е почти последното училище, което ще посетя преди да си замина. Имам много добри спомени от тази първа среща и ще взема за спомен картина от Стария град, която един ученик ми подари тогава”, каза още посланик дьо Кабан.