Ретроспективната фотоизложба по повод с 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов, ще бъде подредена от 14 до 24 май във фоайето на Дома на културата. Експозицията е подготвена от фондация „Памет”, съвместно с художника-фотограф Иво Хаджимишев.

„Един автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите „Диви разкази”, заквасен с маята и духа на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, престърган в митарстванията и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина. В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешите на онова първично време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатени на фотографиите, са прототипите на голяма част от разказите”, обяснява председателят на фондация „Памет” Здравец Хайтов и припомня думите на именития си баща: „…за да може една работа да се разбере, трябва да си я видял  и отпред, ама и отзад!”.

Известна е слабостта на Николай Хайтов да се вглежда в стари и архивни снимки, за да достигне до душевния мир на фотографираните, с техните настроения, пориви и житейски съдби. Неведнъж вглъбяването му в тази негова страст и отдаденост, с помоща на  творческото му  въображение и писателски нюх, се превръщат в есе, разказ, пиеса или филм.