Семейството на дългогодишния директор на ЕГ „Иван Вазов” е основател на организацията, която ще насърчава постигнати успехи и дейности за формиране на активна гражданска позиция

Фондация на името на емблематичния директор на Езикова гимназия „Иван Вазов“ основа семейството на Мариана Димитрова. На 3 октомври се навърши една година от кончината на амбициозната дама, която в продължение на 25 години бе начело на елитното училище. Учредяването на неправителствената организация е начин да се почете дългогодишната дейност на Димитрова в образователната система, както и приносът й за обществения и културния живот на Пловдив.

Основната цел на е да осъществява програми в областта на образованието, науката, социалната дейност за подпомагане на учениците и учителите от Езикова гимназия „Иван Вазов“ за иновативно усвояване на учебния материал и постигане на успехи в научната дейност и практичните умения. Заедно с това ще се насърчават формалното и неформалното образование и обучение, доброволчеството, формирането на активна гражданска позиция, както и развиването на дейности и инициативи, насочени към активното участие на учащи се в гражданското общество.

“Мариана смяташе учениците си за собствени деца и ето защо ние решихме, че можем, в известна степен, да продължим делото ѝ чрез Фондация „Мариана Димитрова“, която да подкрепя ученици и учители от гимназията”, казват учредителите.

Създаването на фондацията от семейството е провокирано от необходимостта от добри примери за мотивирани и можещи ученици и учители, които имат желание да се развиват.

Вече започна кампанията за първите кандидат-стипендианти, като крайният срок за поддаване на документи е 20. октомври. Имената на учениците-стипендианти ще бъдат обявени на 29.октомври, когато ще бъде тържествено отбелязана 60-годишнината на гимназията. Към момента кампанията е насочена към учениците от деветите класове.  Повече информация за изискванията можете да намерите тук: http://bit.ly/2NvHv34

Припомняме, че Мариана Димитрова почина на 58-годишна възраст сред продължително боледуване. Тя бе директор на ЕГ “Иван Вазов” от 1993 до 2017 г. Два мандата общински съветник в Пловдив и председател на Постоянната комисия по образование в местния парламент. Носител на почетно отличие “Неофит Рилски” през 2002 и 2014 година за дългогодишна, цялостна, високопрофесионална дейност в системата на народната просвета, „Почетен знак на Пловдив” през 2006 година. През 2018 година Мариана Димитрова-Гичева беше удостоена посмъртно със званието „Почетен гражданин на Пловдив“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.