Искам да направя децата успешни, казва психологът Илияна Калинова, която ръководи школа по социални умения в Общински детски комплекс

modele-tangram_rezolvare

Фитнес уреди, но не за тялото, а за ума, развиват мисленето и въображението в тренинга за ученици, разработен от психолога Илияна Калинова. Игрословици, асоциативни карти, фигури и лабиринти по забавен начин карат тийнейджърите да опознаят себе си и света. В заниманията си Калинова включва и танграм – древна китайска логическа игра. Преди няколко хиляди години китайският учен Та-нг много остроумно разрязал квадрат на седем части. Отначало с тези части на квадрата демонстрирали различни геометрични фигури. С течение на времето забелязали, че с тях могат да се съставят силуети на животни и други предмети. Днес играта е изключително разпространена и китайците устройват специални състезания за съставяне на най-голям брой танграми за най-кратко време. Това развива пространственото мислене и помага на децата да се съсредоточават, обяснява психологът. Според Калинова най-удачно е замисления от нея тренинг, който за първи път ще пробва тази учебна година, е да бъде реализиран с деца между 5 и 7 клас. Към танграмите и асоциативните карти тя ще добави и творческо писане. Не по-малко интересно е кубчето на разказвача. Участниците хвърлят 8 кубчета с картинки и по комбинацията от изображения, която се е паднала, съставят история. Другата любопитна игра е кутията с въпроси. Участникът тегли два въпроса – на единия отговаря той, а другия дава на приятеля си. Времето за мислене и отговор е минута и се отброява с пясъчен часовник. След това всички присъстващи дискутират и заедно оценяват отговорите.

“Всичко това съм подредила в логическа последователност, за да е забавно на децата, които са достатъчно затормозени в училище. Човек учи, когато му е приятно”, обясни за “Уча в Пловдив” психологът.

Калинове вече е посетила няколко родителски срещи в пловдивски училища, за да обясни идеята си за тренинга и да привлече на своя страна семействата, които искат да направят децата си не просто отличници, а успешни млади хора. На 3 октомври от 10 до 15 часа ще се проведе ден на отворените врати в ръководената от нея школа по социални умения в Общински детски комплекс.

Една от основните дейности, с които Илияна Калинова е позната на много пловдивски ученици, е кариерното консултирана. Ориентирала е не един и двама, лутащи се в каква посока да реализират себе си, без да изневеряват на своите интереси и можения. Тази година кариерното ориентиране продължава с ученици от 10 и 11 клас, като към него се добавя и групата за лидерски умения.