Подкрепа ще получат 602 учебни заведения, кандидатствали с проекти по Националната програма „Иновации в действие“, за първи път се отпускат средства за конференции и уъркшопи

С 1 900 200 лева ще бъдат финансирани 602 учебни заведения, кандидатствали с проекти по Националната програма „Иновации в действие“. Според регламента на програмата всяко иновативно училище има възможност да сключва договори за партньорство с друго иновативно и с училище, което не е включено в Списъка на иновативните. Целта е да се споделят и популяризират добри практики като партньорите си гостуват едни на други и представят своите методи на преподаване.

1 113 000 лв. ще получат 300 иновативни училища, 780 000 лв. – 300 други училища, които не са в Списъка на иновативните, и 7 200 лв. са за българските средни уилища в Прага и Братислава.

За първи път от съществуването на програмата се отпускат 50 000 лева за организиране на форуми за иновации – конференции, методически срещи, дискусии, уъркшопи, организирани на регионален и тематичен принцип. Предвижда се в тях да бъдат включени не по-малко от 1200 участници – учители и ученици, както и представители на университетите и научните институти.

До 31 декември ще бъде удължена дейността на проект „Образование за утрешния ден“ поради епидемичната ситуация. 49 000 ученици са взели участие в 5687 клубове по интереси. 37 000 от тях вече са получили сертификат за успешно завършено обучение по дигитални умения. 83 от тях ще функционират и през учебната 2020/2021 година.

Данните бяха огласени по време на работна среща на екипа за управление на проекта в МОН с представители на регионалните управления на образованието в страната и координатори по проекта.

Предстоят обучения на над 29 000 педагогически специалисти за придобиване на нови дигитални умения. Oчаква се те да повишат знанията си за разработване и използване на дигитално образователно съдържание, електронни платформи, програмиране, кибер сигурност и др., както и на умения за преподаване.

Проект „Образование за утрешния ден“ се изпълнява от Министерството на образованието и науката и се реализира по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Дейностите по проекта ще продължат да се изпълняват до 15 октомври 2022 г.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.