Сдружението и асоциацията на училищата с профилирано изучаване на музика и хореография умуват върху механизъм за подкрепа на разширената подготовка

Финансиране на индивидуалното обучение по музика. Това е приоритетът, по който ще работят тази година Сдружението на училищата с профилирано изучаване на музика и Асоциацията на училищата с профилирано и разширено  изучаване на хореография. Целта е да предложат механизъм за подкрепа на разширената подготовка, който да предложат на МОН. В Наредбата за финансиране има заложено индивидуално обучение, но все още липсва стандарт за прилагането му, което затруднява работата на училищата с профилирано изучаване на изкуства, стана ясно на годишното им събрание. В него участваха 12 училищни директори и над 60 педагози, които преподават музика, изобразително изкуство и хореография. Две са училищата, които представят Пловдив в сдружението и асоциацията – СУ „Св.Св. Кирил и Методий” и СУ „Любен Каравелов”.  Като голяма победа бе отчетено запазването на профилираните гимназии, въпреки промените в образователния закон, който искаше да премахне профил “Хореография”, и създаването на професия „Танцьор”.

В рамките на срещата се проведоха специализирани обучения за учителите по изкуствата.  Те се запознаха с възможностите за електронно писане на ноти, а новостите в мениджмънта на музикалната кариера им представи Анджелина Георгиева – преподавател в Нов български университет и в Националната музикална академия. Преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет занимаваха педагозите с дигиталните изразни средства и тяхното приложение в училище, както и с възможностите и постиженията на арт терапията. Обучението на хореографите бе свързано с фолклорните области и спецификите на обучението по този предмет.

През 2019 година страната ни ще бъде домакин на конгреса на Европейската асоциация на музикалните училища. за който се очаква да пристигнат делегати от 29 страни. Той ще се проведе в София, но в един от дните участниците във форума ще посетят Пловдив, който тогава ще е Европейска културна столица, каза директорът на СУ “Любен Каравелов” Славка Щерева.