53-ма студенти и докторанти се включиха в научната конференция

22-та национална научна конференция за студенти и докторанти на Филологическия факултет на Пловдивския университет бе посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и на 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков. В събитието се включиха 53-ма докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми от български и чуждестранни висши училища и институти.

Заседанията по секции преминаха при нужната дистанция, предвид епидемологичните мерки, както и с дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници презентираха научните си идеи. Докладите бяха оценявани от две национални журита – по езикознание и литературознание.

Културното събитие на конференцията събра участниците на среща с доц. д-р Владимир Янев – дългогодишен преподавател в Пловдивския университет, любимец на поколения студенти филолози, изтъкнат литературен изследовател и забележителен пловдивчанин. Колеги на доц. Янев представиха кратък филм по случай неговата 70-годишнина.

Двудневната конференция приключи с награждаване на отличилите се участници и представяне на втория брой на Годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходното издание.

Началото на пловдивския научен форум е поставено през 1999 година от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ Красимира Чакърова и Светла Черпокова, като постепенно се утвърждава като един от най-авторитетните форуми за изява на млади таланти от страната и чужбина. Традиционен съорганизатор на събитието е студентско-докторантският Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“, който тази година празнува своя 20-годишен юбилей (https://blogs.uni-plovdiv.net/lingvclub_slovo/).

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.