Доц. Желязка Райкова, която ще продължи да ръководи физическия факултет, на среща с казанлъшкия учител Теодосий Теодосиев.

 

 Свръхпостижения може да има само човек с огромна обща култура, казва преподавателят, за когото говори цялата страна

DSCF3705

Деляна  ЛУКОВА

“Физиката е област на изящната словесност. Трябва да го кажеш така красиво, че ученикът да го разбере. В точните науки също има място за литература. Навремето за мен говориха, че ще бъда велик поет или художник. Е, не станах такъв, а приличен учител.  Трябва да си обичаш професията и вдъхновено да я работиш. И както един велик художник застава пред платното, така и учителят трябва да застане пред бялата дъска с много душа”.

Това сподели пред колеги учители и директори от пловдивски училища физикът от казанлъшката математическа гимназия Теодосий Теодосиев, който бе гост на кръгла маса, организирана от Регионалния инспекторат по образованието. Темата на дискусията бе добрият учител като критерий за успеха на ученика и да изразят становището си бяха поканени не само просветни експерти, преподаватели и директори, а и ученици от различни възрасти, както и представители на университетската гилдия.

В дебата се включи и Теодосий Теодосиев, който се прочу с това, че даде всичките си спестявания за закупуването на старо училище и превръщането му в школа за таланти. Аудиторията бурно аплодира учителя по физика от Казанлък, който има десетки медалисти от световни олимпиади.

„Учениците често казват, че няма да учат еди-кой си предмет, защото не им трябва. Всичко ни трябва. Българското образование губи, защото се учи избирателно. В Китай се учи от 7 сутринта до 7 вечерта. Да не се чудим след това защо завладяват света. Затова в моята школата по физика се занимаваме не само с природни науки, а с литература, културология, история на религиите. Свръхпостижения може да има само човек с огромна обща култура”, категоричен е Теодосиев.