Децата пресъздадоха Игнажден, Бъдни вечер, обичая коледуване, танцуваха и като кукери на сцена с оригинален декор в ДГ „Чайка”

Фестивал на традиционните обреди събра малките таланти от детските градини на район „Източен” днес. Домакин на събитието бе ДГ “Чайка“, където имаше специално обособена сцена, чийто фон бе къщата на Ламартин в Стария град. Инициативата се провежда за втора поредна година като част от културния календар на района, за да даде шанс на малчуганите да се изявят, представяйки български обичаи, и да отправят пожелания за късмет.

Пред  импровизираното огнище многобройна челяд слагаше бъдник и наричаше за здраве и берекет. Очарователните артисти показваха  нагледно как се извършват ритуалите от Игнажден, през  Бъдни вечер и Нова година. Знойни момци коледари, сурвакари и кукери огласиха артистичната махала и удряха геги и сурвачки. Момичетата пък влязоха в ролята на  снежинки и накипрени моми с носии, които показаха завидни танцови умения. Мирисът на топли погачи, пуканки и коледни курабийки даде повод за още повече емоции на празника.

Кметът на „Източен” Иван Стоянов връчи на участниците грамоти и подаръци и лично благодари на всеки ръководител на детска градина, впечатлен от вълнуващия спектакъл.