Победителката в конкурса Мария Карабова прочете откъс от романа си преди да получи наградата от инициатора на конкурса Стефан Бонев.

Младежите имат нужда да споделят, казва писателят Стефан Бонев, автор на идеята за литературния конкурс “Недоизречено”

 

Победителката в конкурса Мария Карабова прочете откъс от романа си преди да получи наградата от инициатора на конкурса Стефан Бонев.
Победителката в конкурса Мария Карабова прочете откъс от романа си преди да получи наградата от инициатора на конкурса Стефан Бонев.

Глава от фентъзи роман спечели първа награда в шестото издание на нестандартния литературен конкурс “Недоизречено”. Журито, начело с идеолога на творческата надпревара – писателя Стефан Бонев, класира категорично осмокласничката Мария Карабова на призовото място. Откъсът от трилогията на ученичката от Френската гимназия се оказал голямата изненада на журито от доказани творци от Дружеството на пловдивските писатели. За радост на преподавателката по литература Николина Иванова на второ и трето място също се наредиха възпитаници на Френската гимназия – Иван Чорнев и Магдалена Рангелова. Те спечелили симпатиите на журито с поетични творби.

Всички участници в конкурса имат за задача да допишат предварително зададено недовършено литературно произведение, в което са разположени на произволни места ключови думи, препинателни знаци и празни полета. “Недоизречено” получил награда “Пловдив” за проведените през 2013 година две ученически издания в ЕГ “Иван Вазов” и в Хуманитарната гимназия. В края на миналата година творческият експеримент се провел във Френската гимназия по инициатива на самите ученици. Текстовата матрица е еднаква за всички досегашни конкурси. Ставайки съавтори на Стефан Бонев, кандидатите сътворяват автентични литературни произведения без ограничение в жанра.

Трилогията на победителката Мария все още няма име. Първата книга, която е цели 500 страници,

е готова, но 15-годишното момиче има амбицията да напише още две, в които да развие историята, в която има и вещици, и вампири, опасност от край на света и, естествено, любовна интрига.

“Още не съм започнала втората  книга, но мисля, че един от главните герои наистина ще премине от лошата страна. Не съм сигурна, че ще в края го върна отново на страната на добрите”, сподели пред “Уча в Пловдив” Мария. Страстта към писането се появила след несподелена любов, когато била в 6 клас. Първо се появили стихотворения и разкази, а сега е на етап фентъзи. “Боговете на Олимп” и “Хари Потър” са любимите й фентъзи истории. В момента чете “След” от Анна Тод.

“Оказа се, че децата с огромно желание и вдъхновение попълват  матрицата. Прави ми впечатление, че повече пишат, отколкото четат. Имат потребност да споделят неща, които не биха казали в директните си отношения с приятели, учители, с родителите. Първите няколко издания журито беше стреснато – лееше се кръв, имаше самоубийства и бръснарски ножчета, но сега вече забелязваме отрезвяване”, сподели писателят Стефан Бонев.

На конкурса, в който има категория и за участници над 21 години, бяха раздадени и куп специални награди и поощрения.

 

DSCF4788

3 КОМЕНТАРА

  1. Да хапнем и да пийнем, другото е само…фентъзи.. 🙂

  2. Е как така имам аватар бе? 🙂 Кео стаа тука

Коментарите са затворени.