Повече от 60 участници пристигат в града под тепетата, за да учат инструмент и народни танци

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар, който стартира на 18 юли. Ансамблите на Академията ще изпълнят за „добре дошли” на гостите на 14-то издание на форума богата  фолклорна програма.

Повече от 60 чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на седмица български народни песни, танци и инструменти като гайда, гъдулка, тамбура, тъпан, акордеон.

За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти. Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще се запознаят със спецификите на северняшка, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, а накрая на обучението ще демонстрират постигнатите резултати на гала-вечер.

За много от участниците това е поредно посещение на фолклорния семинар в АМТИИ. Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел, за да се докоснат до българската култура. Чужденците броят по 70 евро на ден за уъркшопите.