Проф. Анна Чолева-Димитрова от БАН изследва псевдонимите на опонентите на големия ни тенисист във фен сайтовете

Фенове на Григор Димитров громят противниците му, но не на корта, а в мрежата. Докато идеализират фаворита си, наричайки го Дриймитров, те заклеймяват опонентите на най-добрия ни тенисист. Това показва любопитното изследване, базирано на два сайта на феновете на тениса, направено от проф. Анна Чолева-Димитрова от Института за български език при БАН. Специалистът по ономастика фокусирала вниманието си върху имената, с които привържениците на Димитров наричат него и съперниците му. Самата тя е изкушена от спорта – навремето е тренирала волейбол, но обича тениса и следи новините около него.

Авторите във фен сайтовете се появявали в онлайн пространството с никнейми, които обаче нямали нищо общо с техните имена.

Наблюденията на проф. Чолева-Димитрова, която е член на Международния комитет по ономастика, са за 2017-а и първата половина на тази година и показват, че нашият тенисист е идеализиран до такава степен, че феновете му го определят като ангел. За тях той е мечтаният, сънуваният, откъдето идва и Дриймитров. Тъй като по време на мачовете си държал в напрежение противника, те му измислят прякор Драматаров. Най-известният обаче е Наш’то – най-атрактивният и най-добрият.

От другата страна са всички, които му пречат за победата. А те са чудовища. Поне в очите на феновете на Гришо.

Надеждите за добро представяне на Григор Димитров на Уимбълдън угаснаха още с първия му мач през юли тази година. Българинът не успя да преодолее коварния съперник на старта Стан Вавринка и след тричасова битка напусна надпреварата. В резултат на това шампионът от Australian Open за 2014 година си спечелил прякорите Прасинка, Вафлинка, Трътлинка. Британецът Шон Торнли пък бил наричан вън фен сайтовете Тамагочи.

Миналата година Гришо рухнал срещу Рубльов и в резултат на това руснакът се сдобил с прозвищата Копейкин и Стотинкин. Впоследствие бил наречен и Психото, тъй като имал навика си удря ракетата в земята. Последният, от когото Григор загуби и сложи край на сезона – Марин Чилич, феновете наричат Гаргамел и Дърводелеца, понеже се отличавал с по-груба игра.

Не са пожалени и най-известните тенисисти, които оглавяват Световната ранглиста – Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер. В една от официалните статии за Федерер се говори като за Дъртия и дори като за Тутанкамон. Надал пък е припознат като Матадора или Звяра от Манакор – родното му място. Понеже майка му била южноамериканка, това му донесло още две прозвища – Вожда и Винету.

„Феновете съпреживяват и се идентифицират с обекта на своето одобрение. Оттам идва идеализирането на техния любимец и унищожителното отношение към опонентите”, обяснява проф. Чолева-Димитрова на кръглата маса по ономастика в рамките на Паисиевите четения в ПУ.