OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кои са сонорните съгласни обясняваха на първолаци приказни феи от екрана на плазмения телевизор в класната стая. Впечатляващият урок се случи в СОУ “Черноризец Храбър”, където началният педагог Елена Кохчиева направи показно в присъствието на свои колеги от 24 училища в областта.  Откриване и насърчаване на добрите учители в училището, провокиране на взаимодействие между тях, популяризиране на добри педагогически практики. Това е целта на обучението „Стратегии на преподаване и учене за постигане на базова грамотност“, което се реализира от експертите по начално образование в Регионалния инспекторат Васка Атанасова и Марияна Механджиева.

Задачата към първокласниците бе да предположат какви са имената на феите по сричките, които се появяват на екрана. Разделени на три групи, те трябваше да подредят пъзел от елементите в разноцветните кутии, които всяка получи.  Голямо въодушевление предизвика съставянето на изречения по картинки. На финала феите влязоха и в ролята на оценители, като обясника коя група как се е справила с поставените задачи. Малчуганите пък сами оценяваха настроението си по време и в края на часа, като мотивираха отговора си защо така се чувстват.

“Идеята е всеки от присъстващите на открития урок да погледне на собствената си практика и да прецени как може да заимства видяното и да го адаптира със своите класове”, обяснява Васка Атанасова.

Демонстрация на природни явления с мултимедия бе сред акцентите в обобщителния урок по “Човек и природа” в 4 клас, който демонстрира Пепа Атанасова. Децата получиха задача за самостоятелна работа с текст и изработваха постери за групите животни.

Второкласници пък разиграха спор между костенурка и заек в урок, посветен на Езоповата басня. Докато уастниците в драматизацията се караха, на децата стана ясно какво е значението на “препирня”, без да се налага преподавателят Росица Якова да обяснява смисъла. Докато влизаха в различни роли, учениците сами стигаха до извода какво е характерно за краткия литературен жанр. На специален работен лист те трябваше да се разкажат историята от името на костенурката и да направят изводи.

Най-успешните практики ще бъдат публикувани в сайта на РИО, а учителите ще ги презентират на Регионалната конференция за начални педагози.