Фанка разказа как майките от Шекер махала помагат на учителите от ОУ "Панайот Волов".

Приказни пана преобразяват класните стаи на второкласниците в ОУ „Пенчо Славейков”

Шеф-готвачи мотивират ученици от гимназията по туризъм

Фанка разказа как майките от Шекер махала помагат на учителите от ОУ “Панайот Волов”.

Учих само до 7 клас, но искам децата ми да знаят и да могат повече от мен, да успеят в живота. Затова реших да помагам на учителите, разказва Фанка от Шекер махала. Тя е сред майките доброволки, които влизат в класните стаи на ОУ „Панайот Волов”, за да подкрепят педагозите на подготвителна група и първи клас. В началото влизали в ролята на преводачи, тъй като основният проблем на децата бил езикът.

„Всеки понеделник аз и още две майки, които имат ученици в училището, сядаме на чина и работим с малките. Изрязваме картинки, пишем букви. Учениците са спокойни, защото ни познават и им помагаме да разбират по-добре изискванията на учителите. Родителите също са спокойни, защото ни имат доверие”, обясни Фанка на форума „Аз променям моето училище”, организиран от „Уча в Пловдив” и Община Пловдив.

Майката участва във форума с началния учител Дияна Янкова, за да разкажат как родителите са привлечени като помощници на учителите. Трите майки влизали по график и в часовете на трети и четвърти клас. Помагали на децата са изработват картички по повод различни празници и да правят възложени от учителите проекти. Дори заедно украсявали новогодишната елха в училище.

„Водим ежедневна битка да задържим децата в училище. В този смисъл помощта на майките, които се отзоваха на поканата да бъдат помощник-учители, е безценна. Те нямат образованието, но дават подкрепата си и затова имаме пълна класна стая”, обясни Дияна Янкова.

Второкласници от иновативните паралелки на ОУ “Пенчо Славейков” обясниха, че в клас се чувстват като в приказките.

За приказни пана, които са преобразили класните им стаи разказаха второкласниците от ОУ „Пенчо Славейков” в Столипиново. Всеки от петте кабинета е с различна украса. Епизод от „Тримата братя и златната ябълка”, русалката Ариел, принцеси от любими приказки и горски пейзажи са изрисувани в стаите на паралелките, които работят по иновативен проект. Стените са боядисани в цветове, близки до природата – зелена ябълка, праскова, аквамарин, резеда. Учениците от специалност„Оператор в мебелното производство” изработили цветни шкафове с атрактивен дизайн в часовете по практика. Еко кътове, оформени с естествени материали, вода, камъни и растения, помагат на малчуганите да обогатяват лексиката си и да постигат трайни знания.

Обичаме да четем. Нашите родители също идват в часовете и на нашите празници, похвали се второкласникът Калчо.

Синди и Габи от Професионалната гимназия по хранене и туризъм са категорични, че ще се реализират по професията си.

Шеф готвачи пък мотивират учениците от Професионалната гимназия по хранене и туризъм. Едни от най-известните специалисти от бранша, завършили гимназията, гостували в часовете по практика, разказаха на форума “Аз променям моето училище” Синди и Габи.

Под мотото „Споделеното изкуство на храната” първи в кухнята се развихрил Шеф Росен Чакъров. Професионален готвач с над 15 години опит, който се завърнал в любимото училище, където прави първи стъпки в занаята, за да се превърне в един от водещите кулинарни експерти днес. Бившият възпитаник останал, меко казано, изненадан от модерната база и професионалното оборудване в ресторанта и завидял на учениците, че имат късмета да се учат в такива условия. Докато се вихрил в кухнята, детайлно разяснявал на момчетата и момичетата от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ какво и защо прави, а те достойно изпълнили ролята на асистенти и попивали указанията на успелия главен готвач, носител на национални и международни отличия.

Шеф Чакъров, който споделя максимата, че ние сме това, с което се храним, разказал на младите си колеги как готвенето е променило живота му. Че за него кулинарията е изкуство, възможност да изявиш себе си, да бъдеш творец. Тази професия дава възможност за развитие и израстване, разпалил Чакъров у бъдещите готвачи любов към изучаваната специалност.

В учебната кухня се вихрили също Шеф Николай Боруков от класически ресторант номер едно за 2017 година „Сол и пипер” и собственикът на торти „Колекция” Боян Стойков.

Идеята на поредицата срещи с кулинарни звезди е да мотивират учениците да се развиват и да останат в професията, след като завършат. Да работят в България, а не зад граница.