С международна научна конференция „Изследвания и образование в математиката, информатиката и техни приложения” Факултетът по математика и информатика при Пловдивския университет ще отбележи 50-ия си юбилей и 60-годишнината на висшето училище, съобщи деканът проф. д-р Ангел Голев.

Миналата година ФМИ, който е и първият самостоятелен факултет в историята на университета, закръгли половин век, но заради пандемията честването бе отложено. Конференцията ще се проведе в електронна среда от 22 до 24 октомври. Участие ще вземат над сто учени, преподаватели, докторанти и студенти. Международният програмен комитет с председател проф. д-р Асен Рахнев е допуснал осем доклада по покана и повече от 28 научни съобщения в три раздела: „Математика”, „Информатика и Образование по математика”, „Информатика и Информационни технологии”. Повече от половината автори са възпитаници на ФМИ.

В рамките на юбилейната конференция ще се проведе и научен форум на тема: „Интелигентни иновативни ИКТ в научните изследвания по математика, информатика и педагогика на образованието“, чиито 8 доклада ще бъдат публикувани в допълнителен том.

Днес във ФМИ работят 84 преподаватели, като 39 от тях са хабилитирани – 9 професори и 26 доценти, а 31 са главни асистенти. Факултетът разполага със собствена облачна инфраструктура, реализирана със три изчислителни възела и две системи за съхранение на данни.

Сред възпитаниците на ФМИ има научни работници, преподаватели и ръководители във всички образователни степени – ръководители на катедри, факултети, висши училища. Хиляди са учители, директори на училища, експерти и мениджъри в областта на образованието. Голям брой от завършилите са специалисти в компании и фирми в областта на информатиката и информационните технологии, банковото дело и застрахователни компании, в бизнеса и търговията. Част от възпитаниците са политици, общественици и ръководители в местен и национален мащаб – кметове, депутати, зам.-министри, вицепремиери и посланици.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.