Бранимир Филипов от ЕГ „Иван Вазов“ е сред отличените преподаватели при конкуренти от 44 държави. Получи наградата си на церемония в Белия салон в Москва

21733029_492189891142825_1004493323_n

Приз от Международния Пушкински конкурс за учители по руски език получи на тържествена церемония в Москва преподавателят от ЕГ „Иван Вазов“ Бранимир Филипов. Конкурсът се провежда за 17-и път с идеята за насърчаване изучаването на руски език в различните държави. Първоначално е предвидено участие само на учители по руски от Общността на независимите държави (бившият СССР), но впоследствие състезанието разширява границите и до участие се допускат учители по руски език от цял свят. Български преподаватели са сред редовно удостояваните с лауреатско звание.

Темата, по която всички участници са писали есета тази година, е била „Да учим руски е възможно, модно и изгодно!“

Бранимир Филипов от Пловдив и колегата му Боян Бойчев от София са двамата отличени българи, които получиха наградите си на 9 септември в Москва по време на празника на руската столица. Тържествената церемония се проведе в Белия салон в сградата на Правителството на Москва.

В надпреварата са участвали учители по руски език от 44 страни, а до финала в Москва стигнали само 50. Правителството на Москва, съвместно с „Российская газета”, подсигурило на всички лауреати шест незабравими дни в руската столица, наситени с богата културна програма. Те се потопили в магията на театъра с премиерния спектакъл “Крал Лир” на Малый театр. Опитали от многобройните специалитети в най-елитните ресторанти и присъствали на празничния концерт на Червения площад в Деня на Москва.

Бранимир Филипов има 30-годишен учителски стаж в Езикова гимназия „Иван Вазов”, която е един от центровете за изучаване на руски език в Южна България.

„Руският език губи позиции в сравнение с английския, но при добър подход може да се предизвика интерес към него.  В сферата на туризма страната ни се нуждае от млади, енергични хора, владеещи руски. Вместо да наемаме чужденци от рускоговорящите страни, може да се назначат наши младежи, владеещи езика.  Да не забравяме и перспективата за младите в големите енергийни компании, където руският е приоритет. Не на последно място е и научната сфера”, разсъждава Бранимир Филипов. За когото наградата е постигната цел и мотивация да върви напред.  Той е категоричен, че българските учителите по руски език не са инструмент за прокарване на руските интереси в България, а “посланици на добра воля”, които дават възможност на своите ученици да се чувстват комфортно и свободно, когато общуват, както на всеки един от западноевропейските езици, така и на руски. Затова и неговата голяма гордост са петимата му ученици – победители в националната олимпиада по руски език.

21733336_492189794476168_992686791_n