Елица гигова получи грамотата си от директора на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев.

Художничката Елица Гигова – внучка на Николай Хайтов, бе удостоена с приза в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете”

Елица гигова получи грамотата си от директора на НБ “Иван Вазов” Димитър Минев.

Учителят по изобразително изкуство от СУ „Патриарх Евтимий” Елица Гигова стана читател на годината на НБ „Иван Вазов”. По традиция  наградите от конкурса „Читател на годината от 5 до 105” се връчват в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете”. Тя бе удостоена с приза не само като активен читател и огромния брой заети от нея книги, а и заради дейността й в различните отдели на библиотеката.

В последната година НБ “Иван Вазов” се явява като втори дом за Елица, която е и докторант към Пловдивския университет.  Всекидневните посещения в делничните и празнични дни, проучване на документи, книги и научни списания, свързани с нови методи на обучение, техники и материали за работа, донесоха на художничката приза за читател номер едно. При получаване на отричието, тя се върна в годините назад, за да припомни, че има читателска карта още от студентските си години, т.е. началото на 90-те.

Елица Гигова, която е внучка на писателя Николай Хайтов, е ръководител на извънкласни форми по изобразително изкуство, като изнася изцяло обучението от училищните кабинети. Организира пленери в Пловдив, Батак, Карлово, Сопот, Смолян, Асеновград, Созопол, Париж, Рим, Берлин. От 2016 г. до момента повечето от часовете с клубовете по изобразително изкуство се провеждат в НБ „Иван Вазов“. Елица работи по своя авторска програма, в която централно място заема книгата като съчетание от слово, цвят и форми. Детският отдел, заедно с отдел „Изкуство“, се явяват иновативна образователна среда, където учениците от прогимназиален етап експериментират. Четвъртокурсниците от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в ПУ провеждат педагогическата си практика съвместно с ученическите арт клубове в библиотеката.

„Желанието на учениците и студентите към четенето расте. Вълнуват ги книги, свързани с художници, техники на работа в изящните изкуства като ебру, акрил, акварел и захар, както и етапите на работа в приложните изкуства – витраж, българска бродерия, текстил и керамика”, обяснява Елица Гигова.