“Със сигурност текстът не блести с висока художествена стойност, но нека да не забравяме, че това е все пак задача за седмокласници”, смята д-р Шинка Дичева от МГ

Бурна реакция в социалните мрежи предизвика разказът „Талисманът“, който се падна вчера на НВО по български език и литература на седмокласниците. Кандидат-гимназистите трябваше да пресъздадат историята, писана специално за банката с непознати произведения, от името на неутрален разказвач. Похвалата на самия автор Красимир Бачков във Фейсбук профила му отключи и дебата:

„Има Бог! Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите – храненици на Сорос, които са вечно в прожекторите и новините, и аз получих своето признание! Радвам се най-вече заради стотиците пренебрегвани български таланти, а те никак не са малко! Вярвам, че бавно, но сигурно всеки ще получи заслуженото от него!“

Бачков се оказа поборник срещу НАТО, „Еврогейския съюз“, „Сатаната САЩ“, както и антиваксър.

Ето какво коментира преподавателят по български език и литература в Математическата гимназия в Пловдив д-р Шинка Дичева. Тя е сред учителите, които участват в двата образователни проекта „Матурата на фокус“ и „7.клас на фокус“, излъчвани по БНТ. След като завършва магистратура в ПУ “Паисий Хилендарски”, специалност “Български език и история”, тя работи като хоноруван асистент в университета. От 2010 до 2013 г. е редовен докторант във Филологическия факултет, а от 2017 г. е доктор по Българска литература от Освобождението до Първата световна война. От 2013 г. е преподавател в МГ:

Текстът за преразказ в 7.клас предизвика доста бурни реакции и от родители, и от писатели. Бързам да уточня, че не познавам въпросния писател и не съм чела неговото творчество. Със сигурност текстът не блести с висока художествена стойност, но нека да не забравяме, че това е все пак задача, която трябва да се реши от седмокласниците (преразкаже). Тук се залагат други особености, други цели, а не да се покажат достиженията на съвременната българска литература. Ако някой родител смята, че този текст трябва да извае художествения вкус на децата или че с този разказ трябва да се провокира четивен “глад” у подрастващите, жестоко е сгрешил. Все си мисля, че книгата и мястото й в живота на детето са част от родителския инструментариум, чрез който да се покаже на учениците, че има и посредствени, и добри форми на словесна изява. Вкусът към правилната книга се възпитава с години; усетът към словото е част от интелектуалното развитие на човек, а това не е фокус на 26.задача от НВО.

А и в живота човек трябва да види различни почерци (красиви, грозни, агресивни, сервилни), за да извае своя правилно…

Не е от решаващо значение 26.зад. за художественото себенамиране – по-важно е коя книга стои на бюрото на нашите деца, уважаеми родители!