Таня Сребрева с учениците си на летен лагер IT Всезнайко.

Преподавателят по информационни технологии Таня Сребрева е сред петимата българи финалисти, които отиват в Будапеща на форума, организиран от компютърния гигант “Майкрософт”

Докторантът от Пловдивския университет Ангел Ангелов, който спечели приз миналата година, сега е в журито

tanya.srebreva

Учител по информационни технологии и помощник-директор на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ в Първомай влиза в надпреварата за най-иновативен преподавател в света. Всяка година компютърният гигант „Майкрософт” избира над 100 експерти от цял свят, които на световна среща споделят модерните си идеи и подходи, провокирани от новите технологии. Тази година срещата ще бъде в унгарската столица Будапеща през март, в която ще участва и Таня Сребрева. Докторантът от Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет и учител по информатика от Шумен Ангел Ангелов ще бъде част от журито, което ще определи най-иновативните преподаватели в света. Миналата година самият Ангелов беше избран от компанията за иновативен преподавател, заради постиженията му в използването на информационните технологии в образователния процес. Журито се състои от 10 души, като той е единственият българин. Благодарение на него 20 наши педагози са номинирани за участие в тазгодишното издание.

„За да няма конфликт на интереси, аз няма да оценявам нито българските, нито проекти от съседни балкански държави. Петима от нашите преподаватели отговарят на условията по регламент са допуснати до финалния кръг в Будапеща. Един от тях е първомайският педагог Таня Сребрева”, обясни Ангелов за „Уча в Пловдив”.

1377338_10200504041586886_1627375598_n

Таня Сребрева е избрана от „Майкрософт” за член на Microsoft Innovative Educator Expert за 2015-2016. Така тя става част от група от 300 учители от 100 страни, които ще работят със своите ученици за Microsoft през настоящата учебна година. В тази група са избрани петима български преподаватели.

Сребрева отскоро е помощник-директор по учебната част в първомайското училище, но продължава да води часове по информационни технологии. Като иновативен учител тя ще може да тества нови продукти, да участва в обучения и семинари на „Майкрософт”.

Microsoft Innovative Educator Expert е програма, създадена да стимулира глобални учители, които използват технологиите. Те работят в тясно сътрудничество с Microsoft за въвеждане на иновациите в образованието и ще представят своите виждания за нови продукти и инструменти за обучение. На срещата в Будапеща ще бъдат обменени добри практики. Своя опит ще сподели и Таня Сребрева. Тя е съавтор на книгата „Успешна работа с интерактивната дъска”, носител е на наградите „Неофит Рилски” на МОН и „Учител на годината в гимназиален етап” на Регионален инспекторат по образование – Пловдив от 2014 г. Рецензент е на новите учебни програми по информационни технологии.

„Изключително съм щастлива, че се оказах във финалната петица за Будапеща. Участвах в състезанието с няколко приложения, създадени от деца за деца под мое ръководство. Това са програмни продукти, създадени с моя помощ в часовете по СИП, в извънкласни форми или за участие на ученици в състезания. Някои от тях успешно се използват за обучение на деца със СОП, тъй като са занимателни и едновременно с това развиват мисленето”, каза за „Уча в Пловдив” Таня Сребрева.

Таня Сребрева с учениците си на летен лагер IT Всезнайко.
Таня Сребрева с учениците си на летен лагер IT Всезнайко.