Предвижда се карантината при контакт с болен от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни, обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов

Учител по рисуване от ОУ „Яне Сандански“ е диагностициран с коронавирус, информират от областната администрация. Последното му посещение на работното място е било на  13 октомври, така че не се налага карантиниране на ученици. Направено е предписание до директора на училището за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки, завишаване кратността на дезинфекцията и правилната и постоянна употреба на лични предпазни средства от педагогическия персонал.

Още един ученик от ОУ „Душо Хаджидеков“ е дал положителна проба на 15 октомври. Той е от карантинирания 7 ж клас, който се обучава онлайн от разстояние. Детето е в добро общо състояние, с леки оплаквания и е на домашно лечение.

Двама ученици от ПГ по архитектура, строителство и геодезия са поставени под карантина. Те са от 9 ж и 10 г клас, като призивът на училището към родителите от съответните паралелки е да наблюдават децата си дали проявяват симптоми и да се консултират с личните лекари при необходимост.

Помощник-възпитател от ДГ „Пинокио“ в Хисар е диагностициран с КОВИД-19. Под карантина ще бъдат поставени контактните 9 деца и трима души от персонала. Направено е предписание до директора на детското заведение за завишаване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията.

„Легла в отделенията за коронавирус се запълват. Да, можем да разкрием още, но пък ще поставим под риск пациентите, които се лекуват в другите отделения. Трябва всички да сме наясно, че  подценяването на ситуацията крие риск за здравната система в областта”, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Предвижда се карантината при контакт с болен от коронавирус да бъде намалена от 14 на 10 дни. Това обяви в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на втория ден на срещата на върха на европейските лидери, съобщават от правителствената информационна служба.

Според него в страната трябва да се спазват изискванията, разписани от Министерството на здравеопазването. „Няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки, ако в ресторантите и дискотеките се спазва дистанция. Същото е и за училищата – те си работят и там учители и ученици спазват необходимата дистанция. Моето мнение и това на част от колегите е, че децата трябва да ходят на училище и да учат. Иначе ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, обяви премиерът.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.