Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан връчи отличието на преподавателя по френски език Капка Тодорова

Дипломатът чете “Бай Ганьо” на български
 DSCF5949
С държавното отличие на Франция Орден “Академични палми” бе удостоена на празнична церемония преди минути Капка Тодорова от ЕГ “Иван Вазов”. Дългогодишният преподавател по френски вече е рицар, заради заслугите си за развитието и разпространението на езика. Отличието, което води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 година, й бе връчено от френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Дипломатът наруши протокола и пренесе церемонията в двора на гимназията, за да може не само учителите, но и всички ученици да станат свидетели на удостояването на Тодорова с високата награда.
“Чувствам се много горда, щастлива и поласкана. Никога не съм съжалявала, че съм избрала да бъда учител по френски. Опитвам се да бъда като втора майка на учениците си и да им предам моята любов към френския – това е езикът на любовта, на песента, на литературните шедьоври”, каза развълнувана преподавателката, която избра да говори на френски, а учениците й се явиха в ролята на преводачи. Тодорова е преподавател в Руската гимназия от 1996 година и оттогава е извела десетки ученици до национални конкурси и олимпиади. Посланикът напомни, че нейните възпитаници не пропускат участие в конкурси, организирани от Френския културен институт.
Преди церемонията по награждаването, дипломатът разговаря в продължение на половин час с учениците от паралелките по френски и разгледа направените от тях постери и презентации. Той се възхити от танцувалните умения, които демонстрираха облечените в народни носии момчета и момичета, и призна, че много иска да се научи да играе хоро, но никак не му се отдава.
Дьо Кабан разказа, че е живял в България между 1991 и 1995 година. Не могъл да устои на красотата на българките и си харесал съпруга. В началото на дипломатическата си кариера поискал да го разпределят в Източна Европа и тъй като единственото свободно място се оказало за България, така се озовал у нас.
На въпрос в какво намира щастието, посланикът доста са позамисли, но след това категорично заяви: “В себе си. Обичам да бъда щастлив. Гледам на живота от добрата страна. Не съм преживявал сериозни лични драми. Не знам как намирам щастието, но го намирам – в приятелите, семейството, хубавата храна и добрата музика”. Дьо Кабан разказа още, че от четенето на професионални документи не му остава много време за романи и поезия. Любимият му автор бил Лафонтен, чиито творби, пълни с живот и човечност, били едновременно с това невероятно забавни. Току-що започнал и “Бай Ганьо”, при това на български, но все още е на първа страница.
Учениците бяха любопитни да узнаят колко езици владее. Английски, оправям се добре на български, немски, португалски, но понякога ги омешвам, обясни с усмивка посланикът.

 

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.