Дългогодишният преподавател Виктория Нерсесян, създател на съботна арменска детска градина и актьор самодеец, получи отличието от посланик Армен Саркисян

С наградата на Министерството на диаспората на Армения бе удостоен дългогодишният пловдивски преподавател Виктория Нерсесян. Учителят доайен по арменски език получи отличието от посланик Армен Саркисян на церемония в града под тепетата. Призът се присъжда за особени заслуги в съхраняването и разпространението на арменския език и култура.

„Трогната съм, че получавам наградата от негово превъзходителство. Благодаря за признанието. До последния си дъх ще работя за това арменците да знаят и говорят своя роден език”, каза развълнувана 80-годишната Нерсесян. Тя е дългогодишен преподавател в ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян” и създател на съботна арменска детска градина „Аревиг” („Слънчице”). От ученическите си години е актьор, суфльор и коректор в Арменския самодеен театрален състав „Хагоп Баронян”.

Удостояването с отличието съвпадна с премиерата на най-новия спектакъл на трупата „Фул Хаус”. Днес тя продължава да обучава младите хора, редовно присъства на репетициите, за да ги коригира и помага да говорият чист и правилен майчин език. Дори суфлира.

Театралният състав е със 130-годишна история. Своя отпечатък е оставил и големият български режисьор Крикор Азарян, чиято кариера тръгва от тук. Всяка година актьорите самодейци подготвят поне по един спектакъл с класическа драматургия. И тъй като подобни състави в България няма, пловдивчани правят турнета в арменските общности, пътуват и в чужбина. Участниците са бивши възпитаници на Арменското училище, които вече са гимназисти, както и пораснали момчета и момичета, отделящи от свободното си време за каузата да поддържат жив майчиния си език. Съставът се издържа от дарения на няколко арменски фамилии.