Дългогодишният преподавател Виктория Нерсесян, създател на съботна арменска детска градина и актьор самодеец, получи отличието от посланик Армен Саркисян

С наградата на Министерството на диаспората на Армения бе удостоен дългогодишният пловдивски преподавател Виктория Нерсесян. Учителят доайен по арменски език получи отличието от посланик Армен Саркисян на церемония в града под тепетата. Призът се присъжда за особени заслуги в съхраняването и разпространението на арменския език и култура.

„Трогната съм, че получавам наградата от негово превъзходителство. Благодаря за признанието. До последния си дъх ще работя за това арменците да знаят и говорят своя роден език”, каза развълнувана 80-годишната Нерсесян. Тя е дългогодишен преподавател в ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян” и създател на съботна арменска детска градина „Аревиг” („Слънчице”). От ученическите си години е актьор, суфльор и коректор в Арменския самодеен театрален състав „Хагоп Баронян”.

Удостояването с отличието съвпадна с премиерата на най-новия спектакъл на трупата „Фул Хаус”. Днес тя продължава да обучава младите хора, редовно присъства на репетициите, за да ги коригира и помага да говорият чист и правилен майчин език. Дори суфлира.

Театралният състав е със 130-годишна история. Своя отпечатък е оставил и големият български режисьор Крикор Азарян, чиято кариера тръгва от тук. Всяка година актьорите самодейци подготвят поне по един спектакъл с класическа драматургия. И тъй като подобни състави в България няма, пловдивчани правят турнета в арменските общности, пътуват и в чужбина. Участниците са бивши възпитаници на Арменското училище, които вече са гимназисти, както и пораснали момчета и момичета, отделящи от свободното си време за каузата да поддържат жив майчиния си език. Съставът се издържа от дарения на няколко арменски фамилии.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.