Елизабет Вартанян, която е почетен гражданин на Пловдив, получи поздрави от цял свят

Учител доайен по арменски език и почетен гражданин на Пловдив получи днес поздрави от цял свят по повод юбилея си. Дългогодишният преподавател в СУ „Патриарх Евтимий” и в Арменското училище Елизабет Вартанян празнува 70-годишнина. Точно преди шест години тя бе обявена за учител номер едно в света по арменски език. Високото отличие й бе връчено на тържествена церемония в Министерството на диаспората в Ереван. В надпреварата за престижната титла тогава взеха участие 94 учители от различни страни, където арменският се преподава като майчин език.

Елизабет Вартанян е завършила арменска филология и журналистика в Държавния университет в Ереван, след което се завръща в родния си Пловдив и оттогава преподава майчиния си език. Тя е сред радетелите за възстановяване на Арменското училище в Стария град. Всеки неин час започва с молитва на арменски.

Въпреки, че в Пловдив живее най-голямата арменска общност в България, Елизабет Вартанян признава, че младото поколение сега трудно говори арменския език, защото в семействата децата общуват основно на български.