Да не оставаме без мозъчен фитнес, призова на срещата си с ученици от гимназията преподавателят, подготвил най-много златни медалисти от олимпиади по физика

„Няма нищо излишно в учебниците, всичко трябва да се знае. Престанете да се питате за какво ви е нужно, учете. Не забравяйте, че китайците са ви конкуренция, а те четат много“, обърна се към ученици от Математическата гимназия прочутият преподавател Теодосий Теодосиев. Той гостува днес в STEM центъра на училището в рамките на инициативите за 50-годишния юбилей. Учителят Тео, подготвил най-много златни медалисти от олимпиади по физика, бе посрещнат от препълнена зала с ученици, учители и родители, която бурно го аплодира и слуша почти два часа.

По време на импровизирана си лекция на тема „Как да бъдем успешни“ той посочи множество примери със самия себе си и със свои изявени ученици и студенти, за да докаже тезата, че постиженията се базират на упорит труд, усърдие и хиляди решени задачи. Теодосиев се изказа песимистично за нивото на днешните средношколци. По думите му, ако зрелостниците бъдат оценявани по световните стандарти, то 90 на сто не биха успели да получат диплома за средно образование.

„Математиката и физиката са точни науки, всяка дума си има определено значение, но е необходима и хуманитарна култура. Днешните деца не знаят значението на думите и боравят с толкова оскъден речник. Имам усещането, че съвременният човек непрекъснато оглупява. А преди 600 години не са разполагали с телескопи и компютри и са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения. Е, по-умни ли сме от тях?“, провокира залата Тео и призова да не оставаме без мозъчен фитнес. „Няма да умрете преждевременно от много учене и четене, напротив – ще живеете по-дълго“, добави той и даде за пример японците.

Седмица на отворените врати

Математическата гимназия отваря врати за бъдещи възпитаници и техните родители. Програмата стартира с Ден на природните науки. Ръководителят на клуб „Квант“ Васил Базелков демонстрира физични експерименти, а след разговора с Тео посетителите можеха да погледнат света под микроскоп.

Утре ще бъдат представени учебните програми на профилираното и професионалното обучение. Предвидена е презентация „Приложение на изкуствения интелект” на д-р Мария Жекова от УТХ. Ще има прожекции и презентации за историята и развитието на МГ, както и среща-разговор за развитието на IT сектора с ас. Иван Пеев – програмист, преподавател в ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий” и МГ “Акад. Кирил Попов”.

В сряда ще се проведат куизи с математически и логически задачи за ученици от 5.-7. и 8.-12. клас, ще има урок-демонстрация „Забавна математика” и отборна игра от типа на стаите на загадките – “Загадките на МГ”.

В четвъртък ще бъдат представени учебно-тренировъчните фирми на МГ, клубовете “Лингвистика” и “Домашна лаборатория”, школите за подготовка за олимпиади и състезания, както и разработки на ученици.

Петъчният ден пък е посветен на STEM науките и ранното кариерно ориентиране.

На 1 май предстои бал на випуските, на 2 май е честването на Античния театър. Патронният празник ще е на 3 май в Драматичния театър.