Преподаването във финландските училища е диалог, казва Пламен Димов, който вече 30 години вае таланти в Китее

10403157_10153988597249449_5817157529842978462_n

Известен е като учителя на музикантите от „Nightwish“. Всеки от тях поотделно е бил негов ученик, а след това прочутата банда прави първите си репетиции именно при дипломирания в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство педагог. Името му е Пламен Димов, за когото безспорно може да се каже, че е направил много повече за контактите между България и Финландия, отколкото който и да е дипломат. 62-годишният преподавател от десетилетия живее във Финландия. Животът му се преобръща, след като през 1980 година тръгва на европейско турне с групите “Монтана бенд” и “Трио алиби”. В момента преподава в три училища във финландския град Китее. Много от учениците му достигат финалите на конкурсите за таланти, а две от момичета му са сред финалистите на “Гласът на Финландия”. Един от многото проекти, по които работи, е цех за талантливи музиканти и артисти от цял свят. В създадената от него Лятна академия по хеви метъл и рок се обучават стотици младежи от цял свят.

 

-Бихте ли извървели същия път отново, ако днес сте пред дилемата дали да поемете на европейското турне, което преобръща живота ви, или да останете тук?

-Категорично да. Това турне със сигурност промени живота ми. По онова време нашата малка страна имаше предимството да изнася музиканти. Носехме дивиденти на страната и в периода от 1977 до 1987 година извън България имаше по 1600 групи. Тя беше номер едно в извеждането на оркестри.

-При вас как стана?

-Завърших „Музикална педагогика“ с цигулка в пловдивската академия. От малък свирех поп, рок, джаз – музика, която тогава не влизаше в учебниците, затова се учех сам. Заминах с пловдивската група „Монтана бенд“ . Всъщност първото ни свирене заедно беше на 1 юли 1980 година в Правец. Никога не бяхме се събирали на една сцена дотогава. Когато пристигнахме, при нас дойде един мъж – Васил Живков, и се представи като управителя на ресторанта. И обяви, че вечерта трябва да свирим пред бившия Първи. Пребледняхме. Нищо от нашия репертоар не ставаше като за пред него. Добре че Любо пианиста беше свирил с Първомайската група, та спасихме положението и подкарахме хора. След това поехме из Скандинавието. Стана така, че след Норвегия трябваше задължително да отидем за един месец във Финландия. Където обаче срещнах Лена и с която съм заедно вече 31 години. Тя свиреше в църквата на малкия финландски град Китее. И до днес живеем тук с трите ни деца.

-Как се срещнахте с музикантите от „Nightwish“– те вас ли откриха или вие тях?

-Аз съм такъв тип човек, който забелязва талантите около себе си. Видях ги в обикновено средно училище, където работех. Кийбордистът Туомас е най-продаваният фински композитор в момента. Повече от Сибелиус. Когато едно момче на 6 години ти каже, че е чело „Властелинът на пръстените“, няма как да останеш безразличен. Туомас Холопайнен е поет, композитор и е гениален музикант. Аз преподавах музика на него и останалите момчета от групата. Не гледайте на мен като на педантичен учител. Обучението при мен е свързано с цялостно развитие, с взаимно разбиране, слушане, напътствия в живота. Затова и до днес поддържаме невероятно добри отношения.

Пламен Димов - очилата вдясно.

-Как се озова Таря Турунен при вас, наричана от някои Кралицата на хеви метъла?

-Таря беше в 6 клас, когато я забелязах. Аз съм първият, който започна да я обучава и я вдигна от средното ниво нагоре. След това тя се разви като класически певец и отиде при друг педагог. Началото на всички членове на групата обаче тръгва от часовете по музика при мен. Просто умея да работя с млади хора. За целта е нужно не само те да те слушат, а и ти тях. Когато работи оркестърът учител-ученици, тогава се получават най-добрите резултати.

-Това ли е тайната на финландската образователна система, което го прави най-доброто в света?

-Учителите са центъра на образованието на децата. Разбирайки това, финландците разбират най-важното – когато детето е личност, то няма как да не разкрие максимално потенциала си. Учениците работят с години с един и същ учител.Те нямат домашни.В България учителят само говори и напътства и идва момент, в който ученикът не слуша. При нас е диалог – говори се, пита се и се върви с бавни крачки напред. За 45 минути ученикът разбира за какво става дума в урока и не се лута като в джунгла вкъщи. Конкуренцията между учениците не се насърчава. Няма и сравнение между резултатите на отделни ученици или училища. Всички се стремят към покриване на базово ниво на знание, за което се отделя допълнително време за работа с всички ученици.Във финландските училища се набляга не само на ненасърчаването на определени ученици, но и се подпомага работата в екип. По-силните ученици помагат на по-слабите, като по този начин се подсилва чувството им за отговорност и лидерство.

-Как научихте толкова добре езика, че да може да преподавате?

-Много трудно. Във финския има 16 падежа. Един глагол може да е в 2000 различни форми. Представяте ли си за какво става дума. Ако напишете тили – това означава банков номер. Същата дума, но с две „л“се превежда като копър. А когато се удвои „и“, става тухла. В доста конфузни ситуации изпадах в началото.

-Изключително успешен е проектът ви, наречен цех за млади таланти.

-Моята класна стая е фейсбук. 137 талантливи певци и инструменталисти са в тази страница. Там ги обучавам. Лятото идват при мен и правим концерти. Подготовката, записите, проверката, миксове стават предварително, така че когато пристигнат, концертите са готови. Паралелно с това преподавам в няколко училища.Понякога не стига времето. А и вече не съм на същите години.