Мария Чулова, която преди 8 година бе нападната от ученици в класната стая, представи стихосбирката си „Социална мрежа”

DSCF4736

 

Учителка по английски език се обясни в любов не на кого да е, а на капитана на „Локомотив” Пловдив Мартин Камбуров, и то със стихове. 38-годишната Мария Чулова представи стихосбирката си „Социална мрежа” тази вечер в книжарница „Сиела” в мол Пловдив. Цял цикъл в поетичната книга е посветен на нападателя на черно-белите.

„Платоничната любов в мрежата се гради всеки ден. Такава е моята любов към футболиста Мартин Камбуров, на когото съм посветила цикъла „Възлюбеният”. Запознахме се, той има моите предишни две книги с литературни анализи и есета. Знае, че съм му посветила цикъл, защото с негово разрешение поместих снимката му в книгата”, обясни за „Уча в Пловдив” Мария Чулова.

В никакъв случай не се определя като фен на футбола, а само на Камбуров. Твърди, че е негова лична последователка , което означавало, че ако той не играе, тя не ходя на стадиона. Не пропуска среща, в която възлюбеният й излиза на терена. Ето и откъс от стихотворение, посветено на голмайстора на смърфовете:

…Създадени сме така да обичаме

И не прикривам тази си черта,

Че влюбена съм не отричам,

Това ме движи в коловоза…

Чулове неслучайно избира заглавието „Социална мрежа” за книгата си, тъй като в интернет хората общували по-лесно, отколкото очи в очи и по-лесно преодолявали разстоянията. Камбуров също й отговарял в интернет. В мрежата се запознала и с редактора на книгата си Светослав Байрактаров, който е от Свищов. Двамата имали общи преводачески идеи – превеждали Шели и поемите на Фицджералд.

Името на учителката по английски Мария Чулова нашумя през 2008 година, когато тя бе малтретирана от ученици в Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии. Тогава тя напусна работа, а тримата насилници получиха от съда съответно пробация за 6, 8 и 9 месеца за отправени закани за изнасилване и взривяване жилището на учителката. Районният съд одобри споразумение за решаване на делото. Причината за възникналия скандал бе фактът, че Чулова е писала двойки, заради отсъствия от час и дисциплинарни провинения, по думите на ученицитe. Родителите се заканиха тогава да заведат дело за морална обида срещу учителката, несъгласни с обвиненията спрямо децата си. Скандалът стана известен именно в социалните мрежи.

„Не бих казала, че оттогава се е повдигнал имиджът на учителя . Моят случай беше юридически прецедент, но не доведе до кардинална промяна, макар че виновниците бяха наказани. Аз им прощавам 8 години по-късно, въпреки че провалиха моята учителска кариера. Извиниха ми се, но чрез медиите”, поясни Чулова. В момента тя преподава английски език в Общински детски комплекс.