СУ „Пейо Яворов” участва в международен проект по „Еразъм+” с партньори от Португалия и Унгария

 

Как да ориентират кариерно учениците и да ги насочват към професиите на бъдещето – това бе темата на поредната партньорска среща по проект „Светът на работата – подготовка за истински приключения в училищното образование” на СУ „Пейо Яворов”. Преподаватели от пловдивското училище, заедно с директора Сашка Кръстева, бяха обучавани от експерти в Будапеща в рамките на международния проект по програма „Еразъм+”. Фокус на тренинга за обучители, наред с кариерното развитие, бяха също човешките ресурси и бизнес планирането.

„Върнахме се обогатени с много нови впечатления, креативни идеи и актуална информация за тенденциите в европейски мащаб. Тези познания ще ни помогнат да сме още по-полезни на учениците в гимназиален етап и да помогнем на всеки да намери най-верния път за собствено развитие и бъдеща кариера”, сподели Кръстева.

В тридневното обучение в унгарската столица се включили експерти по „Човешки ресурси“ на DM за Централна и Източна Европа, експерт от Министерството на образованието на Унгария и бизнесмен с над 15 години професионален опит. Учители и експерти обсъдили темите за подготовката на младите хора и уменията им да стартират своя живот след завършване на училището, връзката между образованието и бизнеса, мотивацията на младежите за обучение, работа или започване на собствен бизнес.

По време на срещата била отбелязана и 30-годишнината на училището домакин Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Békésy György Szakgimnáziuma. По проект на португалския преподавател по изобразително изкуство Антонио Каладо ученици и учители от партньорските държави изрисували стълбите на училището с надпис на унгарски, португалски и български език.

„На срещата бяха планирани предстоящите дейности и мобилност. Ние представихме методология, изготвена от българския екип за работа с ученици чрез Форум театър. През март догодина осем ученици от нашето училище ще участват в реализиране на тази методология в Мадейра, Португалия”, поясни Сашка Кръстева. Те ще бъдат избрани чрез конкурс, на който трябва да представят сценарий на английски език, свързан тематично с младежката безработица, пазар на труда и успешна реализация след завършване на средно образование.

 

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.