СУ „Пейо Яворов” участва в международен проект по „Еразъм+” с партньори от Португалия и Унгария

 

Как да ориентират кариерно учениците и да ги насочват към професиите на бъдещето – това бе темата на поредната партньорска среща по проект „Светът на работата – подготовка за истински приключения в училищното образование” на СУ „Пейо Яворов”. Преподаватели от пловдивското училище, заедно с директора Сашка Кръстева, бяха обучавани от експерти в Будапеща в рамките на международния проект по програма „Еразъм+”. Фокус на тренинга за обучители, наред с кариерното развитие, бяха също човешките ресурси и бизнес планирането.

„Върнахме се обогатени с много нови впечатления, креативни идеи и актуална информация за тенденциите в европейски мащаб. Тези познания ще ни помогнат да сме още по-полезни на учениците в гимназиален етап и да помогнем на всеки да намери най-верния път за собствено развитие и бъдеща кариера”, сподели Кръстева.

В тридневното обучение в унгарската столица се включили експерти по „Човешки ресурси“ на DM за Централна и Източна Европа, експерт от Министерството на образованието на Унгария и бизнесмен с над 15 години професионален опит. Учители и експерти обсъдили темите за подготовката на младите хора и уменията им да стартират своя живот след завършване на училището, връзката между образованието и бизнеса, мотивацията на младежите за обучение, работа или започване на собствен бизнес.

По време на срещата била отбелязана и 30-годишнината на училището домакин Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Békésy György Szakgimnáziuma. По проект на португалския преподавател по изобразително изкуство Антонио Каладо ученици и учители от партньорските държави изрисували стълбите на училището с надпис на унгарски, португалски и български език.

„На срещата бяха планирани предстоящите дейности и мобилност. Ние представихме методология, изготвена от българския екип за работа с ученици чрез Форум театър. През март догодина осем ученици от нашето училище ще участват в реализиране на тази методология в Мадейра, Португалия”, поясни Сашка Кръстева. Те ще бъдат избрани чрез конкурс, на който трябва да представят сценарий на английски език, свързан тематично с младежката безработица, пазар на труда и успешна реализация след завършване на средно образование.