ЕГ „Иван Вазов” бе домакин на уъркшоп за създаване на учебно съдържание, организиран от независимата общност от учители GEG-Plovdiv

Учители по биология, физика и химия обменяха опит за работа в облака на уършоп, чийто домакин бе ЕГ „Иван Вазов”. Организатор на инициативата бе GEG-Plovdiv – първата официално призната от Google независима общност от учители за взаимопомощ, технологична и методическа подкрепа в България. Групата е създадена от учители за учители, като членството в нея е безплатно и доброволно. Членовете заедно търсят нови начини за организиране на учебния процес чрез технологиите и са готови да споделят своя опит и да взаимодействат с колеги, за да отговорят на нуждите на съвременните ученици. Към началото на настоящата учебна година GEG-Plovdiv има 150 члена.

Уъркшопът бе в рамките на ежемесечните методически срещи и събития за учители и директори. Над 30 преподаватели по биология, химия и физика обмениха опит в създаването на учебно съдържание по предметите с помощта на инструментите на безплатната платформа на Google за образованието G suite. Учителите от езиковата гимназия – Надежда Цанкова (биология), Дафинка Русинова (физика) и Велислава Гоцова (химия) представиха своите приключения в облака по съответните предмети. Към тях се присъедини и Калина Ангелова от ОУ “Яне Сандански”.

„Споделеният опит очевидно се оказа вдъхновяващ, защото участниците в уъркшопа успяха за изключително кратко време, работейки в групи, да създадат учебно съдържание по предметни области, което представя теоретичен материал, пренаписан от самите ученици посредством техни дейности, развиващи умения, невъзможни за традиционната класна стая”, коментира Елена Вързилова –  преподавател по български език и литература и Google сертифициран обучител.

Тенденцията е до 2020 години 100% от пловдивските училища да са в облака. Броят на активните потребителски профили в облака в момента надвишава 13 000 – над 30% от всички учители и ученици в общината. Всички 52 общински детски градини използват G suite, вместо електронни пощи в публични домейни за официалната си комуникация.

Към 2019 година над 100 милиона души по света използват G suite за образованието. Според данни на Google платформата е водеща в САЩ, Швеция, Финландия, Норвегия, Холандия, Белгия, Австралия.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов също присъства на уъркшопа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.