Експозицията, която ще бъде подредена в галерия „Пловдив“, включва 40 произведения в различни стилове и жанрове

Преподавателите художници от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” откриват обща изложба на 10 януари от 17 ч. в галерия “Пловдив” (фоайе на Общински съвет). Експозицията включва 40 произведения в различни стилове, жанрове и видове изобразително изкуство. Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Диана Папазова, Зорница Касапян, Петър Чучулигов и Полина Тодорова – Станчева ще участват с живописни платна. Директорът Светлозар Чавдаров ще представи акварелни пейзажи. Антония Фингарова, Димитър Келбечев, Михаил Маламски и Христо Жеков ще изненадат публиката с най-новите си графични произведения. Атанас Камешев, Борис Богданов и Костадин Отонов ще покажат фотографии. Кристина Кутлова е приготвила цветни рисунки с морски детайли, а Георги Узунов се включва с няколко скулптурни произведения.

Всички преподаватели по специални предмети в НХГ са утвърдени автори с богати творчески биографии и активна художествена дейност.  Изложбата е инспирирана от желанието им да покажат на своите ученици, че индивидуалните творчески търсения могат да бъдат обединени в силна и колективна изложба.

НХГ “Цанко Лавренов” ще участва в общата ученическа изложба на пловдивските училища по изкуства към Министерство на културата. Експозицията ще се открие на 9 януари от 17:30 ч. в Дом на културата “Борис Христов”. Изложбата, в която са включени и произведения на ученици от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, е част от официалната програма за изпращането на годината на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Събитието ще бъде придружено с музикален поздрав към публиката на Ансамбъл ударни инструменти „Престо“ с ръководител Пенчо Пенчев.

НХГ ще покаже избрани произведения от трите направления на изкуствата, в които се обучават учениците. Изящният отдел включва живописни, графични и скулптурни произведения. Приложните изкуства се представят с творби на специалностите „Стенопис“ и „Иконопис“. В изложбата участват плакати и проектни табла, които са реализирани от специалност „Рекламна графика“ и „Пространствен дизайн“.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще се представи с обща изложба, представяща различните специалности в училище. В програмата е включен и 15-минутен рецитал със заглавие „Венозно“ на възпитаници на училището, които ще изпълнят  съвременна поезия по стихове на Димитър Атанасов-Шърата. Поезията ще бъде в съпровод на класическа китара от Юлиан Станчев – ученик в НУМТИ “Добрин Петков”.