Пловдивските преподаватели споделяха добри практики със свои колеги от 12 държави по програма „Еразъм+“

Преподаватели от ОУ „Васил Петлешков“ се включиха в едноседмичен обучителен курс в Хелзинки и обмениха опит с колеги от 12 държави. Мобилността се реализира по проект „Teachers in action” по програма „Еразъм+“. Учителите Людмила Танчева и Николина Барбутева взеха участие в обучителния курс „Структурирани образователни посещения на училища и институции и тренировъчни семинари във Финландия”. Те имаха възможност да се запознаят отблизо с най-добрата образователна система в света, да посетят уроци в две училища в Хелзинки, срещнаха се с представители на различни институции и да създадоха контакти с колеги от цяла Европа. Обучителната програма бе реализирана от English Matters – организация с дългогодишен опит в провеждането на тренинги за учители.

„Натрупаният опит е безценен, защото „на терен“ се докоснахме до финландското образование. При него практическата насоченост на изучавания в училище материал е водеща. Всеки предмет подготвя ученика за реалния живот, защото ученето трябва да има способността да решава житейски проблеми. Учениците във Финландия не учат просто за тест или оценка, а за знания. Не се състезават един с друг, а се стремят да развият умения и компетенции, които ще използват в ежедневието си. Може би тук се крие и тайната защо финландските ученици се представят най-добре на PISA“, коментира Николина Барбутева – учител по история.

Според преподавателя по английски език и зам.-директор Людмила Танчева учителите в скандинавската държава могат да се похвалят със завидна свобода в своята работа и административна облекченост. Липсвали контролиращи органи, които да следят работата на преподавателя, образованието се базирало на взаимно доверие в хората и институциите. Всеки родител знаел, че за детето му се полагат достатъчно грижи, за да напредва. Насърчавала се активно самостоятелността на децата в училище още от ранна възраст. Всички ученици получавали безплатен обяд.

„Всички учители във Финландия имат завършена магистърска степен. Това е първо и основно правило за заемане на тази професия. Заедно с тях в клас влизат често и помощник-учители за по-добра ефективност на учебния процес. Преподавателите в едно училище постоянно си съдействат и се стремят да се адаптират максимално адекватно към учебната програма, която във Финландия се обновява на всеки 10 години“, споделя впечатленията си Людмила Танчева.

Училищното ръководство зачитало мнението на всеки ученик и давало воля за реализация на идеите, за да прави съпричастни децата във взимането на решения. Училищата полагали усилия да осигуряват обучение на майчин език за децата на емигранти, както и безплатен транспорт за тях, когато това се налага.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.