Преподавателите отправят призив към министъра на здравеопазването да затворят всички училища и децата да продължат обучението си в онлайн среда

Учители от Асеновград отправят призив към министъра на здравеопазването да затвори всички училища в страната и децата да продължат обучението си в онлайн среда. В противен случай заплашиха с бойкот. Преподавателите се обявиха против връщането от утре на децата от 5 до 12 клас в училищата.

Апелът е на педагози от СУ „Княз Борис I“ и ОУ „Петко Каравелов“, които са на мнение, че няма как учениците да издържат 6 часа с маски.

Според учителите графиците, които сега изготвят директорите, са нефективни. По думите им в училищата няма техническа възможност да се преподава едновременно в клас и в електронен вариант на онези, които са вкъщи.

По данни на Регионалното управление на образованието заболеваемостта сред учителите и учениците в Пловдивска област е ниска – около 3%.

Част от родителите в Асеновград заявяват, че утре няма да пуснат децата си на училище.

Към момента 250 родители от Пловдивска област са подали декларации, че децата им ще учат само от вкъщи.

Припомняме, че учениците от 5 до 12 клас поетапно се връщат в клас от понеделник, 23 ноември. Решението е взето от Областния кризисен щаб по предложение на началника на Регионалното управление на образование Иванка Киркова. Всеки директор трябваше да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Предложението и решението са  съобразени с  указанията на МОН и изготвения алгоритъм от министър Красимир Вълчев. Решението е за всички училища в Пловдив и областта.