МОН публикува видео с демонстрация на избраните тестове за COVID-19 за учениците от начален етап

Учители, които не са ваксинирани или преболедували, но откажат и да се тестват при преминаване към присъствено обучение, трябва да си вземат отпуск, защото по същество отказват да изпълняват своите ангажименти в училище. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков.

Тестовете, които ще се правят в училище, няма да се носят в лаборатория, а резултатите от тях ще излизат за около 15-20 минути. Те обаче няма да влизат в регистрите. Децата, които пътуват с училищен автобус, трябва да са с маски, а след като пристигнат в клас, ще се тестват заедно с останалите, уточни още министърът.

Министерството на образованието и науката публикува видео с демонстрация на избраните от здравното министерство тестове за COVID-19, които ще се използват от децата от първи до четвърти клас. Очаква се от 10 ноември най-малките ученици да могат да се върнат към присъствено обучение, като те ще правят два пъти тестове в училище – в понеделник и в четвъртък. За целта трябва да има съгласието на 50% от родителите в паралелката. Учениците със специални образователни потребности ще правят тестовете си вкъщи.

Първият тест включва торбичка, в която децата трябва да поставят слюнка. А с тампон учителят взима от нея, размесва я с реактив и поставя няколко капки в плочката. До минути излиза и резултатът. Ако не се появят чертички, тестът е невалиден и трябва да се повтори.

Вторият тест е сходен, но вместо торбичка, слюнка се поставя във фунийка. След тестването децата ще трябва сами да почистят чина си.

Тестването ще става в класната стая, в рамките на 30-ина минути в началото на деня. За да не се отнема времето на първия час, ще се наложи промяна на учебния график в понеделник и четвъртък.

https://www.facebook.com/1557953497816581/videos/941348729796531