Двудневната програма е организирана от Съюза на работодателите в системата на народната просвета

Учители и директори от страната са на двудневна обмяна на опит с колеги от пловдивски детски градини и училища. Инициативата се реализира по инициатива на областната организация на Съюза на работодателите в системата на народната просвета във Враца, която организира посещението на 30 педагози в града под тепетата.

Домакин на първата среща бе ОУ „Екзарх Антим I“, където гостите останаха впечатлени от трансформацията на средата, дигитализацията на учебния процес и административната дейност и от модернизацията на базата. Директорът Катерина Василева, която е и общински председател на Съюза на работодателите, разказа за въведените иновации по отношение на физическата среда, методите на преподаване, учебното съдържание и учебния план.  Участниците в срещата се запознаха с предизвикателствата и пътя, който е извървял училищният екип за въвеждане на обучителния модел “1:1”, Монтесори метода и интердисциплинарния учебен предмет ГАИТ чрез проектно-базирано обучение. Срещата продължи с професионална дискусия, отговори на въпроси и възможни решения за промяна на преподаването и ученето чрез обновяване на технологичната и физическата среда, учебния план и учебната програма (интегрирани учебни предмети в разширена подготовка).

Училищните директори от Враца гостуваха и на реновираното СУ „Любен Каравелов“, което от тази учебна година е в списъка на иновативните на МОН и е сред десетте учебни заведения – посланици на Европейския парламент. Учениците от иновативните паралелки демонстрираха добавена и виртуална реалност. До края на годината ще приключи изграждането на мултифункционална зала, басейн, звукозаписно студио, оборудвани със съвременни технологии.

В ЕГ „Иван Вазов“ директорите се запознаха с практическото прилагане на модела 1:1. Гимназията в първата образователна институция в страната ни, работеща по този подход и първото на Балканите Google референтно училище.

Домакин на директорите на детски градини от Враца бе ДГ „Мирослава“, където се прилага методът на Монтесори. Те влязоха в групите, за да се потопят в ежедневието на децата, обучаващи се по системата. Директорът Радка Гъркова представи Пътуващата книга на приятелството, обединила общинските детски градини, работещи по Монтесори. „Приятелството е прегръдка на сърцата”, „Приятелството е любов и доброта”, „Истински приятел е този, който ти подава ръка и докосва сърцето ти” – това са част от посланията, изпъстрили страниците на книгата. Според педагозите обединяването на Монтесори детските градини в обща кауза е потвърждение, че макар и различни, заедно децата могат да обичат и да творят добро.

Днес директорите, началникът на РУО – Враца Галина Евденова и Петя Долапчиева  – зам.-кмет по образование, култура, спорт, туризъм в града на Ботев, се срещат със зам.-кмета „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов, който ще представи общинските политики и програми в системата на образованието.