Всички олимпиади и състезания се провеждат в съботни и неделни дни, но този труд не се заплаща или компенсира, показва анализ на синдикат „Образование” към „Подкрепа”

Учители и директори масово работят над установената кодексна норма от 40 часа, като някои достигат и до 60 часа седмично. Това показва анализ на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

По информация от образователните институции, директорите ежедневно работели не по-малко от 2 часа над установените 8 без да получават допълнително заплащане или компенсация. Като причина се посочва огромната документация, с която са натоварени да се справят.

Учителите също често се трудели над установената от закона норма. Всички олимпиади и състезания в съответните кръгове, утвърдени от МОН, се провеждат в съботни и неделни дни, а обикновено не се компенсират. Извънреден труд се явявали и ежедневните срещи с родители, които задължително се случват от 17 до 20 часа, а това означава автоматично удълаване на работния ден.

Подобна била ситуацията по време на външни оценявания и матури, при които десетки хиляди учители, като квестори и длъжностни лица, трябвало бъдат в училище по зазоряване, коментират от „Подкрепа”. От синдиката посочват като несвойствено дежурството по коридорите и училищните дворове.

Синдикални експерти ще участват в национално изследване за диагностика на бърнаут синдрома при педагогическите специалисти. Целта е да се проучи влиянието на демографските фактори, факторите на професионалната, семейната и социалната среда върху появата на бърнаут синдром. Резултатите от националното изследване ще се използват за създаване на  образователна политика за компенсиране на труда на учителя.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.