DSCF5629

Всеки втори учител мъж и всяка трета жена педагог работят като пазачи, шофьори, хотелиери, сервитьори или селскостопански работници. Някои дори избирали варианти за временна работа в чужбина. Това сочат данни на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Въпреки че е лятна ваканция, немалко преподаватели признали, че работят дори на две допълнителни работи. Едва 8 % от учителите успявали да почиват без да работят.

Макар, че бумът на несвойствена работа за педагогическите специалисти е през лятото, огромна част от тях заработвали допълнително и през учебната година. От работещите през годината отново водят мъжете, като над 50% от представителите на силния пол се нагърбвали допълнително с по два-три ангажимента, заради ниските заплати. Това била една от причините в училищата мъжете са под 8%. Всяка трета жена в системата също работи през учебната година, добавят от „Подкрепа”. Малцина успявали да изкарват допълнително от възпитание на деца, частни занимални и уроци.

„Докато учителите получават 250 евро работна заплата, три пъти по ниска от колегите си в Гърция, то няма да виждаме млади хора в класната стая”, коментира лидерът на образователния синдикат Юлиян Петров, който предлага 20% увеличение на заплатите на учители, директори и началници на инспекторати от първи септември.