Учебните часове започваха и завършваха с възрожденски песни в навечерието на националния празник

Преподавателите от Професионалната гимназия по електроника и електротехника забравиха днес за деловото облекло и в последния работен ден от седмицата се явиха в клас, облечени с народни носии. Учениците бяха, меко казано, изумени, когато на входа ги посрещнаха учителите им в традиционни български облекла, закичени с цветни венци и мартеници.

Обяснение за необичайното начало на първия мартенски ден бе инициативата на педагогическия екип за нетрадиционно отбелязване на националния празник. По повод 141 години от Освобождението учебните часове започваха и завършваха с възрожденски и патриотични песни. От миналата година гимназията има електронен звънец, измайсторен от ученици, който известява началото и края на часовете.

Учителите водеха и уроците в носии, тъй като в 12 часа бе дадено начало на официалното честване на празника.

„Вярваме, че трябва да подхранваме духа на днешните млади хора, а това е невъзможно без познаването на историята”, казва директорът Стоянка Анастасова. Присъстващите на празника си припомниха факти от живота и делото на знакови личности от българската история, както и моменти, свързани с борбата за свобода. Учениците възкресиха думите на капитан Георги Станев: „Народ, който цени борците си, който живее с историята си, той не умира!“.

След инструменталното изпълнение на гайда, ученици и учители се хванаха на хоро.