66,8% предлагат тази политика да отпадне от Закона за предучилищно и училищно образование

Учителите се противопоставят категорично на атестирането. Поне това показват оповестените от синдикат „Образование“ данни в рамките на национално проучване. 66,8% от анкетираните са предложили тази политика да отпадне от Закона за предучилищно и училищно образование.  32,9% пък предлагат този процес да се интегрира в диференцираното заплащане. Останалите са заявили, че атестирането не трябва да се извършва от колеги в образователната институция.

Участниците в анкетата са на мнение, че обществените съвети съществуват формално, затова близо 40 на сто изразяват становище те да отпаднат от закона. 33,5% предлагат да се преструктурират и слеят с училищните настоятелства.

Що се отнася до партньорството с родителите, 93,6% от респондентите смятат, че трябва да им се вменят ясни задължения и да се налагат финансови санкции при нарушение на училищния правилник. Обосновката е, че много родители не съдействат и не спазват правилата. Да се поощряват партниращите родители смятат 42% от запитаните.

Други от предложенията на анкетираните са облекчаване процедурата по налагане на санкции на ученици, при механизма за обхват да има глоби за родителите, а учителите да бъдат освободени от задължението да правят обходи, за се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета на образователната институция.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.