Много от педагозите са избрали варианти на различни издателства по отделните предмети. Заявките са електронни и директно генерират договор, който се връща при директора

Най-тежките раници ще са в 5. и 6. клас, заради изискванията за гланцирана хартия. Печатат черно-бели за 8 клас, които излизат 30% по-евтино

odobreni-sa-novite-uchebnici-za-vtori-i-shesti-klas-453873

Тази година учителите направиха букет от учебници и предпочетоха варианти на различни издателства по отделните предмети. Това означава, че във всички учебници има все повече предимства, заради които да бъдат избрани, отколкото недостатъци, заради които да не бъдат предпочетени. Това заявиха издатели на финала на процедурата за избор на учебници на второкласниците и шестокласниците. Днес е последният ден според спуснатия от МОН график, в който училищата трябва да заявят предпочитанията си по какво ще учат децата, за които тази година влизат в сила новите учебни планове. Директорите, които не смогнаха в петък да пратят заявки, са работили и през уикенда. Имало е училища, в които учителите са били готови с предпочитанията си още на етап оценка, с готови протоколи. Школски шефове от Карловско, Хисар, Първомай и Асеновград  са се застраховали за избора, свиквайки Обществените съвети, с които да го съгласуват. По новия закон неговите членове също си казват думата при избора на учебници и помагала.

„Заявката се дава по електронен път. След като е постъпила, директно се генерира договор, който се връща по имейла на директора с подпис и печат. Така че няма опасност да не се справим до 15 септември. Дори да има закъснели директори, заявките им няма да бъдат върнати“, обясни представителят на „Анубис“ за Пловдив Георги Янев. И добави, че печатницата им се намира в индустриалната зона на града, което ще улесни доставката. Приблизително седмица след заявката издателството можело да бъде готово да зареди съответното училище.

Същия срок дават и от „Просвета“, които изчакват последните заявки до края на днешния ден.

“Има учители, които са избрали българския език на нашето издателство, но са предпочели читанката на друго. Това означава, че са чели задълбочено. Ако в едно училище има 7 учители на випуск, трима работят с “Просвета”, другите залагат на конкурентни издателства. Проблемът ще дойде догодина, ако мнението на колегите им е различно. Затова е добре, когато са оценявани учебниците, да е направен консорциум, в който да влизат всички начални учители, и дори възпитателите – те също имат право да си кажат мнението. Защото срокът на годност на комплектите е 3-годишен”, обяснява представителят на “Просвета” за Пловдив Красимира Брайкова.

 В окончателния списък, одобрен от МОН, има общо 256 учебника по всички предмети, сред които учителите могат да избират. При така създадената организация очакванията са, че няма да има дете без учебник на 15 септември. За останалите класове безплатните учебни помагала вече са доставени.

С най-тежки раници ще поемат към училище тази есен децата в 5. и 6. клас. Причината е, че учебниците са печатани на офсет 80 – гланцирана хартия, а освен това са защити по коли. Това ги правело изключително тежки. Ако едно дете е примерно и си носи всички учебници за деня, чантата му нямала да издържи, категорична е Красимира Брайкова. В повечето училища с шкафчета за учебници разполагат основно първолаците, останалите ги носят всеки ден.

Изискването на МОН за гланцирана хартия важи и за 8-класниците. Там закупуването на пълния комплект учебници ще легне доста солено на родителите, тъй като втора ръка няма. За да облекчат семействата, от “Просвета” направили черно-бели варианти по някои предмети, които ще струват с около 30 на сто по-евтино. Учениците, които миналата година са били в подготвителен клас, сега ще учат по старите учебници. Те пък ще имат проблеми със снабдяването, заради жалките остатъци от тиражи и това, което намерят на борсите за втора употреба.