Националната гимназия за сценични и екранни изкуства е сред победителите в конкурса на фондация „Пловдив 2019” и ще прави „Празник в кутия”

Ученици правят дизайн на кофи за смет в еко проект, онлайн гласуване избира най-добрия

 photo_verybig_503814

Сдружение с нестопанска цел Училищно настоятелство на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства се оказа сред победителите в конкурса „Капана – квартал на творческите индустрии” на фондация „Пловдив 2019”. Днес бяха обявени деветте проекта на обща стойност 20 000 лева, които ще получат средства, за да реализират идеите си до май следващата година. Сред тях е и „Празник в кутия” на Сдружението с нестопанска цел „Училищно настоятелство”, който получава 1300 лева.

Проектът представлява проектиране и изработване на малки сценични кутии, окомплектовани с декори и кукли по конкретна драматургия. Предвиждат се демонстрации, в които ще участват сценографите и актьорите от училището, както и изиграване на кратки сцени от популярни приказки с активното участие на публиката. От особено значение е, че събитието ще бъде подготвено и изпълнено от деца и е предназначено за деца, което е донесло повече точки на кандидатите. Препоръката на журито е събитието да не е еднократно, а да се развива във времето.

Другият одобрен проект, в който главната роля ще имат ученици, е „Еко училище PLOVEDIV”, за реализацията на който се отпускат 1800 лева.

Целта е да разпространи еко идеята в град Пловдив по нов, съвременен и интересен начин сред младите хора. В четири поредни седмици на ученици от различни възрасти ще бъдат представяни теми за опазване на природата (рециклиране на хартия, метал, мобилни телефони и друга техника, пречистване на вода, шум). Учениците ще имат възможността да работят по свои проекти със съученици, които не са присъствали на обучителните курсове. Всеки от учениците ще може да предложи дизайн на кофи, като публиката ще може да гласува онлайн за най-удачния вариант. Ще бъде изготвен макет, който ще бъде поставен в Капана.

Проект „Огънят през вековете” ще популяризира карвинг изкуството като техника. Идеята е Капана да се обособи като първия творчески квартал в България, приютил древното изкуство на венецианските майстори. Целта е  ежемесечно да се провеждат обучения, презентации и работа с деца в Candle Housе. Ще бъдат организирани и занимания с деца в училищна възраст в читалищата в България. Финансирането е 1000 лева.

С обявяването на спечелилите конкурса стартира и специализиран уеб сайт и кампания в социалните мрежи. Те са част от изграждане на новата визуална идентичност на Капана, която цели да даде цялостен облик на ключовите за Европейска столица на културата 2019 проекти. Под мотото „Място за творчество и забавление” предстои в платформата да се включат активно всички клубове, ателиета, галерии, занаятчийски работилници, книжарници, които населяват квартала.